RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odlazak velike kazališne dive: Umrla glumica HNK Mostar Tatjana Feher

Napisano 25.01.2015. 13:26
Tanja Feher

U Zagrebu je u subotu 24. siječnja u 78. godini preminula poznata glumica Tatjana (Tanja) Feher, dugogodišnja članica ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu studirala je u klasi Branka Gavelle, a 1962. diplomirala kod Georgija Para. Svoju je glumačku karijeru započela u HNK Osijek, gdje je u složenoj i teškoj ulozi Viole u predstavi Na tri kralja 1964. u režiji Marka Foteza, potvrdila svoj neosporni talent. U Osijeku ostvaruje još nekoliko istaknutih uloga kao što su Su-šu-švan (Weiss Petnaest nizova novca) i Anne Boleyn (Shakespeare Henrik VIII i njegovih šest žena), obje nastale u režiji Ivana Martona.

Iduće godine dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje je prvi put zaigrala kao Tereza u komadu Talac (Bien) koji je 1966. režirao Želimir Orešković. Surađivala je s nekim od najznačajnijih redatelja onoga doba kao što su Kosta Spaić, Dimitar Kjostarov, Tomislav Tanhofer, Ivica Kunčević, Ljubiša Georgijevski… Ostat će upamćene njene uloge Hasanaginice iz 1968. u režiji Bore Grigorovića, potom Lize (Braća Karamazovi) Jelene Đurić (Komandant Sajler) Celimene (Mizantrop), Agnese (Škola za žene), Tili (Utjecaj gama zraka na sablasne nevene), Helene (Trojanke), Ljubice (Majčina sultanija)…

Na Kazališnim igrama u Jajcu 1985. nagrađena je za ulogu Mimike u komadu Tone Partijiča Moj tata socijalistički kulak u režiji Steve Žigona, a nagrađena je i za ulogu Gertrude u Hamletu koju je u Mostarskom teatru mladih 1991. režirao Sead Đulić.

Osnivanjem Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru 1994. postaje njegov član. Tu još jednom pokazuje sve one kvalitete što su je krasile tijekom karijere: veliki talent, bujni scenski temperament, gracioznost i sjajnu dikciju. Iako je igrala u velikom broju predstava u ovoj kazališnoj kući, vrhunac je svakako doživjela ulogom Marte u komadu Mire Gavrana Ljubavi Georgea Washingtona iz 1998.

S komadom Tanje Radović Noćna gušterica u režiji Lawrencea Kiirua obilježila je 40 godina umjetničkog rada. Na Festivalu glumca u Vinkovcima 2008. skupa s kolegicom Nikolinom Marić dobila je nagradu Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu u predstavi Nine Kleflin Bljesak Zlatnog zuba u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Njena posljednja predstava koju je odigrala u HNK Mostar bila je “Sjećanja iz garderobe” u režiji Dragana Komadine a u produkciji Matice hrvatske Mostar. Iz aktivnog kazališnog života povlači se 2012., a posljednje godine svog života provodi u staračkom domu u rodnom Zagrebu.

Osim po iznimnoj i bogatoj niski uloga, Tanja Feher ostat će upamćena, kao plemenita osoba i autentična kazališna dama, par excellence. Tatjana Feher je trajno zadužila kazališnu i kulturnu scenu grada Mostara.

Posljednji ispraćaj bit će idući tjedan na zagrebačkom Mirogoju a detaljnije informacije bit će objavljene naknadno.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi