RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Održana promocija filma "Šutnja razara istinu"

Napisano 26.04.2010. 18:01
Rama

Novo vrijeme sa sobom nosi i nove ljude, običaje njihov interes za nešto i u kojem više ili manje nema mjesta za prošlost.  Kako vrijeme odmiče i dolaze nove generacije, sve ono što se nekad dogodilo ili činilo lagano prelazi u zaborav, a ispisuju se neke nove stranice povijesti. Ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo…

Budući da je Rama kroz povijest puno puta stradavala, ali o tim stradanjima, u većini slučajeva imamo vrlo malo podataka  koji se nalaze tek u tragovima. Ono što je i zapisano, najvećim dijelom zapisali su franjevci, koji su zajedno s narodom bili meta mnogima, posebno u vrijeme turske vlasti. Ako se vratimo u relativno noviju povijest, jedan od vrlo bitnih događaja vezan je za Drugi svjetski rat i koji je zauvijek obilježio ramsku povijest - stradavanje Ramaca u pokolju koji su počinili četnici kao talijanski suradnici.

Za istraživače povijesti, ovaj događaj, ipak je puno jasniji i na mnogim mjestima moguće je pronaći podatke od tome. Nažalost do sada nikad nije urađen neki cjelovitiji projekt koji bi se pozabavio ovim stradanjem s znanstvenog i povijesnog stajališta. Budući da i ovaj krvavi događaj polako, ali sigurno prelazi u zaborav, o kojem mlađe generacije manje-više ništa ne znaju. Iako je prošlo previše vremena, ipak se našlo volje za jedan projekt koji će zasigurno prijeći u proces.

Skupina entuzijasta okupljena oko portala Rama-Prozor.info u suradnji sa Smiljkom Šagoljom,  profesorom na Filozofskom fakultetu u Mostaru i kojima se priključila i Matica hrvatska, ogranak Rama-Prozor uradila je dokumentarni film o četničkom pokolju nad Ramcima u listopadu 1942. godine. U dokumentarcu sudjeluju živi svjedoci koji su preživjeli ovaj pokolj, neki od njih su preživjeli strijeljanje. Vrijednost zabilježenog time je veća što je sve manje živih svjedoka. Kojih za nekoliko godine, vjerojatno neće ni biti. Predstavljanjem ovoga dokumentarca napravljen je tek mali korak  u istraživanju tih događaja. Prema riječima autora, film je tek osnova ali poticaj i drugima da se posvete istraživanju.  Film je najmanje što smo mogli napraviti za sve nevine žrtve četničkog divljanja tih listopadskih dana. Ne možemo očekivati od drugih da rade naš posao ali i obvezu. Tko nema prošlosti, nema ni budućnosti!

Kratki isječak iz filma pogledajte ovdje: http://rama-prozor.tv/video/watch_video.php?v=ad893ca8344b49b

 

Slike sa promocije:

Smiljko Šagolj

Skup Rama-Prozor

Smiljko Šagolj 2

Rama-Prozor.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi