RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odžak: Počeli Dani sjećanja na hrvatske žrtve komunizma

Napisano 19.05.2017. 23:36

Križnim putem Smrekovac - Odića brdo započeli su Dani sjećanja 2017. Neuobičajeno lijepo vrijeme i mnoštvo sudionika odredili su na poseban način duhovnu procesiju kojom je započela ovogodišnja manifestacija, piše Odžak.ba.

Najavljujući ovu duhovnu okrepu, župnik iz Potočana Fra Anto Zrakić je u svom obraćanju podsjetio kako se uz veliku tragediju koju je hrvatski narod odžačkog kraja pretrpio na koncu Drugog svjetskog rata, ovaj prostor i u daljoj i u bližoj povijesti obilježavao prostorom stradanja. Stoga je on pozvao okupljene vjernike da se u svojim molitvama sjete svih stradalih na ovim prostorima od vremena prvih naseljavanja ovoga podneblja, preko osmanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog, te zadnjeg Domovinskog rata.

Po obroncima vučijačkih visova ove godine je prošla najdulja kolona molitelja. Posebnu pomoć ove godine svećenicima su pružile mlade vjernice iz potočanske župe koje su svojim čitanjima i nadahnutom molitvom oživjele katedralu na otvorenom. U predvečerje je procesija stigla na vrh Odića brda gdje je, pod prije desetak godina podignutim križem, bio zapaljen krijes. S ovoga mjesta za vedrih dana čitava Posavina se vidi kao na dlanu. Obraćajući se okupljenima, gvardijan samostana na Plehanu, Fra Anto Tomas je pozvao sudionike ove, ali i priredaba koje slijede, da se do krajnjih granica ozbiljno i dostojanstveno odnose prema hrvatskim žrtvama Drugoga svjetskoga rata. Isto tako je pozvao odgovorne nositelje lokalne vlasti da se iz javnog prostora konačno maknu imena najodgovornijih za ovu veliku tragediju.

Skup je, po već ustaljenom običaju, završio zajedničkim druženjem i prigodnom zakuskom što su ga pripremili mještani Dugih Njiva, na čijem prostoru se, evo već deset godina, održava ova vjerska pobožnost kojom se otvaraju svaki Dani sjećanja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi