RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Okrugli stol u Zagrebu: Sadašnje stanje Hrvata u BiH je neodrživo

Napisano 28.03.2017. 23:31

Sadašnje stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini (BiH) je neodrživo, Hrvati nisu u mogućnosti konzumirati ustavnopravni položaj, čime se direktno dovodi u pitanje konstitutivni i politički razvoj BiH, istaknuto je na okruglom stolu HSLS-a "Budućnost Hrvata u BiH" održanom u utorak u Zagrebu.

Naglašeno je kako je nužno poštivati odluku Ustavnog suda BiH i do kraja lipnja završiti reformu izbornog zakonodavstva, a sljedeći korak bio bi dogovor oko ustroja države na principu federalizacije, kako predlaže i rezolucija Europskog parlamenta, prenosi Hina.

Sudionici skupa koji su došli s područja Banje Luke i Prijedora tražili su aktivnije sudjelovanje hrvatskih političara iz BiH na tom području.

Hrvatska kao jamac Daytonskih mirovnih sporazuma mora imati aktivnu ulogu u senzibiliziranju međunarodne zajednice te držanju tematike BiH pri vrhu prioriteta, a hrvatski mediji trebali su sustavno pratiti probleme Hrvata u BiH, istaknuli su sudionici.

Uz predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, na okruglom stolu sudjelovali su, među ostalim, Gordan Bakota, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova; Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH; Stjepan Kljuić, politički komentator; mons. dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka i drugi.

Sudionici su raspravljali o tome koliko je realno ostvariva i održiva ravnopravnost Hrvata u BiH, je li neophodna njezina teritorijalna reorganizacija ili je dovoljna reforma izbornog zakonodavstva te kakva bi trebala biti uloga međunarodne zajednice.


Nema komentara

Anketa

Ustavi