RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Olujić: Pravosudne vlasti u BiH nisu neovisne

Napisano 21.11.2016. 20:42

Ove nedjelje u političkom talk-showu "Iza zavjese" Tihomira Dujmovića  najveće sudske slučajeve u posljednjih dvadeset godina komentirali su odvjetnici Anto Nobilo i Željko Olujić, javlja HRT.

Nakon uhićenja u Orašju, stvari se u kazneno pravnom smislu ne smiruju, rekao je na početku emisije Željko Olujić. Ono što valja u reći u ovom trenutku je da su ti ljudi u pritvoru. Ne vjerujem da je u ovom trenutku moguće pravne standarde primjenjivati u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Haški sud nedvojbeno ovaj predmet nije ustupio tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, rekao je komentirajući taj slučaj.

Odvjetnik Anto Nobilo govoreći o procesu u Orašju rekao je kako nema nikakve mogućnosti da ga tužiteljstvo BiH ustupi tužiteljstvu Republike Hrvatske. Nakon medijske buke u kojoj su Hrvati sve to osudili bilo bi naivno očekivati da će tužiteljstvo BiH te slučajeve ustupiti. Zločin se dogodio na teritoriju BiH i tako se određuje osnovna nadležnost, žrtve su državljani BiH, a i okrivljenici su državljani BiH.

Ono što je Haško tužiteljstvo dostavilo BiH kao predmete i označilo kao prioritet - ti su slučajevi već odavno obavljeni. Dodao je kako je sve ostalo jedna amorfna masa od oko 3000 slučajeva koji leže najmanje deset godina u tužilaštvu BiH. Kad imate u tužilaštvu nešto što leži deset godina, po mojem iskustvu bivšeg tužitelja, od toga nema ništa. No, takva jedna situacija je jako dobra za političku manipulaciju, kazao je Nobilo.

Željko Olujić je rekao kako se politički pritisci ne smiju ticati vlasti ako su pravosudne vlasti nezavisne. Ja tvrdim da pravosudne vlasti u BiH nisu nezavisne, rekao je Olujić. Dodao je da je oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču dokaz nepravednosti Haškog suda. Jer su 10 godina boravili u kazamatima suda. Oni su se pred haškim sudom branili časno, na način da nisu prebacivali odgovornost. Branili su se istinom, rekao je.

Što se tiče dokumenata koji su slani na Haški sud, Nobilo smatra da je obaveza Hrvatske suradnja s Haškim sudom. Naš je interes da taj sud uspije, da se pravda utvrdi. Mi nismo zemlja koja će štititi zločince. Ja u toj suradnji ne vidim ništa problematično, rekao je Nobilo. To što je oslobođen general Gotovina je izuzetno važno za cijelu Hrvatsku. To je bila velika pravno politička pobjeda, kazao je.

Željko Olujić ustvrdio je da je Haški sud politička, a ne pravna ustanova. Voditelj se dotaknuo i suđenja čelnicima jugoslavenske tajne službe u Münchenu. Milanovićeva vlada učinila je sve da spasi udbaše. Jer je ideologijski oslonjena na sve ono što su personificirali i Mustač i Perković, rekao je Olujić.

Što se tiče zakona iz 2013. godine koji je u hrvatskim medijima prozvan Lex Perković, Nobilo je naveo kako je riječ o grešci koju su napravili hrvatski pravni eksperti. Olujić se nije složio s njim te je naglasio kako je hrvatsko pravosuđe spasilo obraz Hrvatskoj. Govorilo se i o medijskom aspektu toga suđenja te kako je ono praćeno u Hrvatskoj.


Nema komentara

Anketa

Ustavi