RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Operacija Gibraltar: Kako je izvlačen novac iz Eroneta

Napisano 22.10.2014. 13:57
Stipo Prlić

Udružena skupina medija, agencija i bivšeg vodstva mostarskog HT-a, napuhanim ugovorima i nekoliko stotina puta precijenjenim uslugama, pokušala je si priskrbiti višemilijunske iznose pranjem novca preko računa fantomske tvrtke na Gibraltaru, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Priča koju je pokrenuo austrijski Interpol o pranju novca HT-a Mostar preko računa u Ljubljani, analizom Poslovnog portala ba dobija dodatne uvjerljive obrise kada se sagledaju poslovi koje su s tadašnjim vodstvom HT-a sklopile agencije SV-RSA iz Sarajeva i Digitel iz Zagreba samo u 2008. godini.

“Poslovi” HT Eroneta s marketinškim agencijama SV-RSA d.o.o. Sarajevo i Digitel d.o.o. Zagreb, kako je još prije tri godine objavio poslovni portal, obavljani su prema četiri potpisana ugovora koji su se odnosili na to razdoblje, ukupne vrijednosti 11 milijuna KM. S obje agencije potpisani su ugovori za nepokretnu i pokretnu mrežu.

Dva ugovora sklopljena s agencijom SVRS-a bila su “teška” 5 milijuna KM. Vrijednost prvotno sklopljenih ugovora od 3 milijuna KM povećana je naknadnim anekima na 5 milijuna KM. Isti je slučaj i sa zagrebačkim Digitelom: početni ugovori vrijedni 5 milijuna KM naknadnim su aneksom podebljani na 6,5 milijuna KM.

 

Kako su trošena sredstva

Prema izvješću Odbora za reviziju JP Hrvatske telekomunikacije dd Mostar o reviziji marketinških troškova, razvidno kako je većina od 7.944.000 KM sredstava koje je ovo javno poduzeće potrošilo na marketing potrošena prema ugovorima s ove dvije agencije. Preostalima je isplaćeno oko 220.000 KM, od čega OBN-u, za sponzorstvo Hej Music i objavu reklama, nešto više od 120.000 KM, Avaz-Roto pressu oko 88.000 KM te Pres Singu, nakladniku Slobodne Bosne, nešto više od 54.000 KM. Većina sredstava otišla je, međutim, medijima koje je po svom nahođenju birala SV-RSA.

Agencija SV-RSA, Nevena Kulenovića, većinu sredstava od basnoslovnih u dostavljenim je fakturama prikazivala kao troškove objave u medijima, a manji, gotovo zanemariv iznos za sponzoriranje projekata poput televizijske serije “Lud, zbunjen, normalan” (oko 55.000 KM), portala Bjelašnica (2.194,00 KM), te “sponzorstvo JS BiH” 68.827,00 KM.

Agencija Digitel iz Zagreba “zanimljivo” je naplaćivala Eronetu svoje marketinške usluge. Većina sredstava pravdana je osmišljavanjem kampanja. Cijene kreiranja TV spotova prelazile su 100.000 KM a cijena “vođenja” kampanja 20.000 KM. Uredno su navođeni troškovi kreativne strategije, nabave promidžbenog materijala (majica, olovaka, CD-ova), izrade web bannera (preko 1.500 KM)….

Posebno “kreativno” izgledale su cijene organizacije događaja poput koncerata estradnih zvijezda, Sarajevo Film festivala ili promidžbe za vrijeme europskog nogometnog prvenstva. Za ulaznice i posjet utakmicama nogometnog prvenstva naplatili su preko 200.000 KM, a cijena “osmišljavanja” kampanje koštala je, naravno, nešto više, jednako kao i objava tako osmišljenog promidžbenog materijala. Digitel se brinuo i o sponzoriranju glazbenih događaja poput Bihaćkog ljeta, Vidovdanske trke, koncerta Olivera Dragojevića i Željka Joksimovića.

Za party u Bihaću naplatili su od Eroneta 100.000 KM, za press konferenciju u Doboju 30.000 KM, za koncert Željka Joksimovića u Tuzli preko 200.000 KM, koncert Olivera Dragojevića u Sarajevu preko 220.000 KM. Konferencije za novinare ili akreditacije za ove događaje naplaćivane su od Eroneta s preko 20.000 KM.

Svakako najzanimljiviji posao zagrebačke agencije odnosio se na Sarajevo film festival. U fakturama ispostavljenim Eronetu za kokice i vlažne maramice tražili su 10.511 eura (oko 21.000 KM), za hostese jednako toliko, za promotivne artikle 100.000 KM, za vođenje projekta 125.000 KM, za kupone (?) 55.000 KM, za nešto što su nazvali SFF event 10.000 KM, za “Party kišobran” 57.000 KM, šator 50.000 KM i kako kažu “redizajn brošura” 33.000 KM, objavio je još 2011,, poslovni portal.

 

Operacija Gibraltar

Vjerojatno bi basnoslovne sume izvučenog novca iz HT-a ostale nezamjećene da te godine, na inicijativu austrisjkih istražitelja, nije pokrenuta međunarodna istraga zbog sumnji u pranje novca preko tvrtke 3 Media Ltd koju je Neven Kulenović registrirao na Gibraltaru.

Interpol je od bh istražitelja zatražio podatke o poslovima Nevena Kulenovića i osoba kojima je s računa gibraltarske tvrtke uplaćivao veće iznose novca.

Prema podacima Interpola, u vrijeme suradnje SV RSA i DIgitela s Eronetom nekoliko osoba povezanih s Kulenovićevom agencijom ali vrha mostarskog javnog poduzeća otvorili su privatne račune u tadašnjoj Austria Creditanstalt u Ljubljani.

Mediji kojima je Kulenovićeva SV-RSA plaćala objavu oglasa prema ugovoru s HT-om, Mreža plus, Pink BH, Ujedinjeni mediji, UFA medija i sama SVRSA-a od 30.6.2008.g. do 16.2.2010.g. prebacili su na račun tvrtke 3 Media u Ljubljani 1.947.192 eura (oko 4 milijuna KM).

Dio novca isplaćen je privatnim osobama povezanim s vlasničkim ili upravljačkim strukturama SV-RSA i to Nevenu Kulenoviću, Darku Aleksiću i Anisu Kadriću, u ukupnom iznosu od 440.127,00 eura (880.000 KM).

Sva preostala sredstva, skoro 3,12 milijuna KM, prebačena su privatnim osobama među kojima i onima iz vrha HT-a i to: Stipi Prliću, Zoranu Bakuli, Branku Kotarcu, Nijazu Graciću, Edinu Nuhiću, Rusmiru Nefiću, Sanjinu Kulenoviću i Branku Kotarcu, tvrde austrijski istražitelji

Poslovni portal objavio je još prije tri godine i kako je Agencija SV-RSA istovremeno s obavljanjem poslova za Eronet, od strane njoj “nepoželjnih” medija u više navrata optužena za monopol.

Osim optužbi za zbog cijena kojima priskrbljuju financiranje Federalne televizije koja je odavno izgubila svoju javnu ulogu, marketinške kampanje tvrtki s kojima posluju (Eronet, Unicredit banka i ine druge), usmjeravaju se na strogo probrane medije sklone jednoj političkoj struji u BiH.

Svojim klijentima poput Unicredit banke izostanak promidžbe u njima “nepoželjnim” medijima pravdaju često sumnjivim, a nerijetko i u cijelosti lažiranim istraživanjima čitanosti ili gledanosti.

HMS

Poveznice:

U tijeku uhićenja čelnika Eroneta Prlića i Bakule, zatim Kulenovića, Zaimovića, Lajle Torlak,..

Slovenija spremna BiH ustupiti predmet “Prlić i ostali”


Nema komentara

Anketa

Ustavi