RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje: Kako će se dijeliti novac stradalima u poplavama?

Napisano 25.07.2014. 15:28
Orašje

Ukupno planirani prihodi i primici u izmjenama i dopunama Proračuna Općine Orašje, usvojenim na sjednici Općinskog vijeća sada iznose 6.269.800,00 KM, a u Proračun je uvedena nova pozicija – primljene namjenske donacije (poplave) u iznosu od 751.500,00 KM. Sredstava su namjenska i bit će utrošena na saniranje i uklanjanje posljedica koje su prouzrokovane poplavama, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ukupno planirani rashodi i izdaci u izmjenama i dopunama općinskog proračuna iznose također 6.269.800,00 KM i u odnosu na prvobitni plan za 2014. godinu veći su za 1.278.400,00 KM. Cjelokupno povećanje uzrokovano je između ostalog povećanjem ugovorenih i drugih posebnih usluga koje se odnose na izravno i neizravno saniranje posljedica prirodne nesreće. Izravno saniranje tih posljedica koštat će 242.500,00 KM, a odnosi se na pokrivanje troškova aktivnih mjera obrane od poplave (112.500,00 KM), troškova sanacije terena (120.000,00 KM) i ostalih završnih troškova (10.000,00 KM).

Vijećnici su, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, usvojili i Pravilnik o kriterijima i načinu dodjele pomoći za obnovu poplavljenih stambenih prostora na području općine Orašje koju dodjeljuje Općina Orašje i drugi donatori u suradnji s Općinom.

Tako u skladu s ovim Pravilnikom pravo na pomoć za obnovu poplavljenih stambenih prostora imaju isključivo vlasnici ili posjednici poplavljenih stambenih prostora pod uvjetom: da je njihov poplavljeni stambeni prostor evidentiran u Evidenciji poplavljenih stambenih prostora Općinskog povjerenstva za popis i procjenu šteta općine Orašje i da je vlasnik odnosno posjednik poplavljenog stambenog prostora imao prebivalište na području općine Orašje na dan 16.5.2014. godine. Pravilnikom su propisani i kriteriji, te postupak dodjele koji će se odvijati putem mjesne zajednice odnosno tako što će se zahtjevi za obnovu podnositi u mjesnim zajednicama, koji će biti dostavljeni kasnije u Općinu Orašje. Pravilnik će biti objavljen u Službenom glasniku Općine Orašje..

Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći višečlanim obiteljima povećan je iznos sredstava za novčanu pomoć i to: obiteljima sa troje i više djece do 19 godina starosti bez stalnih mjesečnih primanja sa 100,00 KM na 120,00 KM po djetetu, obiteljima sa četvero i više djece do 19 godina starosti čija ukupna mjesečna primanja ne prelaze iznos prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine za posljednji mjesec sa 50,00 KM na 70,00 KM po djetetu, te obiteljima samohranim roditeljima bez stalnih mjesečnih primanja sa 120,00 KM na 140,00 KM.

U Povjerenstvo za nadzor postupka dodjele pomoći za obnovu poplavljenih stambenih prostora na području općine Orašje imenovani su: Marko Oršolić, Marinko Džoić, Josip Mikić, Staško Jović i Vlado Stanić

Vijećnici su usvojili i Odluku kojom je umanjena mjesečna novčana naknada za boravak djece u Dječjem vrtiću onim roditeljima kojima je u svibnju 2014. godine bio poplavljen stambeni prostor. Mjesečna novčana naknada odgojno obrazovnog rada i boravka djece u vrtiću umanjena je za 50%.

Vijećnici su dali suglasnost na Odluku Nadzornog odbora Javnog poduzeća „Vodovod i odvodnja“ d.o.o. Orašje o oslobađanju od troškova kojom se korisnici vode u kućanstvima koja su bila izravno pogođena poplavama na području općine Orašje oslobađaju troškova za potrošnju ostvarenu u svibnju i lipnju 2014. godine.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi