RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje: Potvrđena odlična suradnja Orašja i grada Ulma

Napisano 30.07.2016. 20:30

Njemački gradovi Ulm i Neu Ulm domaćini su 10. Donaufesta (Dunavski festival), a na nedavnome otvorenju međunarodnog festivala koji okuplja goste iz svih država kroz koje protječe Dunav bio je i načelnik općine Orašje Đuro Topić, i to zbog suradnje dvaju gradova uspostavljene odmah nakon poplava 2014. godine.

Na prijmu u Gradskoj vijećnici načelnik Topić uručio je zahvalnicu gradonačelniku Ulma Gunteru Czishu, naslovljenu na sve sudionike akcije prikupljanja pomoći poplavljenoj Posavini, a u govoru Topić je, među ostalim, kazao. - Izuzetna mi je čast što predstavljam Općinu Orašje koja je prvi put prije dvije godine bila gost Dunavskog festivala. Bili smo oduševljeni ovim festivalom koji uspostavlja kulturnu suradnju i prijateljstva među državama, suradnju koju smo i mi osjetili nakon katastrofalnih poplava. Nakon našeg gostovanja na Dunavskom festivalu, na inicijativu gradonačelnika Guntera Czisha, Crvenog križa Ulma i Neu Ulma, Hrvatske katoličke misije u Ulmu i stanovnika ovih dvaju gradova, organizirana je pomoć za stanovništvo općine Orašje.

Tako je 150 obitelji dobilo pomoć u sjemenskom kukuruzu za poljoprivrednu sjetvu, više od 50 obitelji potpomognuto je namještajem, a prikupljeno je i niz manjih pomoći, rekao je Topić i naglasio: - Iako kroz Orašje ne protječe Dunav nego Sava, Općina je već iskoristila pomoć Dunavske regije i na tome smo izuzetno zahvalni svima koji su nam pomogli. Kako je tema prijma u Gradskoj vijećnici uz Dunavski festival i organizaciju prvog festivala, kojeg su se prisjetili bivši gradonačelnik Ivo Gonner i suradnici, bio i EU, tj. izbjeglička kriza i izlazak Velike Britanije iz EU-a, načelniku Topiću postavljeno je pitanje kakvo je razmišljanje u općini Orašje o EU-u.

Topić je kazao kako se nada da će EU brzo odgovoriti na sve probleme s kojima se susreće kako ne bi obeshrabrila zemlje koje žele postati dio te zajednice kao što je Bosna i Hercegovina, iako i u BiH mišljenja su podijeljena zbog velikog utjecaja zemalja Rusije i Turske. Topić je upoznao nazočne i o stanju u općini Orašje, projektima i obnovi nakon poplava.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi