RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oružane snage godišnje troše 300 milijuna KM, sada traže još više novca

Napisano 24.05.2015. 20:35

Iako trećina proračuna institucija BiH odlazi na račun Ministarstva obrane, i taj okvir im postaje tijesan, pa će u idućim godinama tražiti dodatni novac za vojno osoblje.

Ministarstvo obrane godišnje potroši oko 300 milijuna maraka, a uniformu Oružanih snaga BiH nosi 9.600 vojnika. Problem je što zbog starosne granice iz godine u godinu raste broj vojnika koji završavaju službu, a isti broj mora biti primljen. Uslijed toga rastu troškovi i za otpuštanje i za prijem vojnika, a na njih se nadovezuju i sve veća izdvajanja za odlazak pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovne misije, piše Glas Srpske.

Zbog ogromnih troškova predstavnici RS se zalažu za smanjenje broja vojnika i njihovo dovođenje u sklad sa realnim potrebama i ekonomskom moći države, ali bošnjački političari to odbijaju i ne bi im smetalo da taj broj bude i veći.

Vojnu službu do kraja godine trebalo bi napustiti oko 90 vojnika i drugog osoblja, a u idućih pet godina zapovijed voljno biće izrečena za više od 2.000 pripadnika Oružanih snaga. Politika Ministarstva obrane je da bude primljen isti broj novih vojnika koliko ih zbog zakonskih uvjeta bude poslato kući.

Vijeće ministara BiH dalo je zeleno svjetlo informaciji o primjeni programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenih kadrova Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH u 2014. godini. Informaciju je potpisao bivši ministar obrane Zekerijah Osmić, a u dijelu u kojem su definirani ključni zadaci za ovu i iduće godine navodi da će oni uticati na proračun u idućim godinama.

- Trenutne analize osoblja pokazuju da će oko 2.155 vojnika biti otpušteno do kraja 2020. godine, dok se trenutno u misijama nalaze godišnje prosječno 133 pripadnika Oružanih snaga. U skladu sa tim analizama i projekcijama stanja vojnog osoblja, Ministarstvo obrane će biti prisiljeno tražiti odobrenje odgovarajućih financijskih sredstava - navedeno je u informaciji.

Član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je da resor obrane svaki put ima sve veće zahtjeve, ali da nikada nije pokazao spremnost za racionalizaciju troškova.

Iako resor odbrane svake godine troši stotine milijuna KM, situacija u vojarnama je dramatična. Na to je i ove godine upozorio vojni povjerenik i naveo da vojnicima nedostaje hrane, higijenskih sredstava i da borave u neuvjetnim prostorijama.


Nema komentara

Anketa

Ustavi