RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osniva se međužupanijska ustanova Zavod za odgoj i obrazovanje

Napisano 27.07.2014. 11:10
Vlada ZHŽ

Na održanoj 93. sjednici Vlade ZHŽ-a jedna od značajnijih odluka odnosila se na usvajanje odluka o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje. Kontaktirajući ministricu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Helenu Lončar doznali smo kako će ova odluka biti proslijeđena na Skupštinu.

 

Odluka ide na Skupštinu

“To je odluka o suosnivačkim pravima, odnosno o suosnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje u koji bi ušli još neki suosnivači, naravno, nakon što takva odluka prođe i na njihovim zakonodavnim i izvršnim tijelima. Zasada je donesena u HBŽ-u, ZHŽ-u te je za očekivati takvu odluku u Posavini i Općini Žepče. Ovo je dakle formiranje jedne međužupanijske ustanove na kojoj mi radimo već godinama. Škole koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku nemaju takav zavod, a znamo da je zavod najvažnija karika u stručnom radu škola, praćenju djelatnika i nastavnika u njihovom stručnom usavršavanju”, ističe ministrica.

Ustanova će se nalaziti na obilaznici u Širokom Brijegu jer tamo Ministarstvo obrazovanja već ima neke svoje sektore. Budući da je sve ovo još u povojima, zanimalo nas je kada se može očekivati potpuna realizacija ove odluke. Ministrica kaže da je ovo tek odluka o preuzimanju suosnivačkih prava. Tek nakon što ostala tijela drugih županija donesu ovakve odluke onda će se definirati postotak tih suosnivačkih prava ili udjela. Taj postotak se definira temeljem broja zaposlenih djelatnika, a ne temeljem broja učenika jer je ovaj zavod primarno ustanova koja je predviđena za kvalitetu provedbe obrazovnog procesa, a ne za sam rad učenika.

 

Usvojen program utroška

“Kad se završi taj proces donošenja odluka onda će se dalje ići u imenovanje tijela tog zavoda, upravnog vijeća, v.d. ravnatelja, registracija i sve ostalo što slijedi statutom. Naravno, uz sve što se bude radilo, oni suosnivači koji imaju svoj udio u pravima o obvezama donose odluke sukladno statutu koje će zajedno usvajati, odnosno koje će donositi kao tijela koja su suosnivači. Po meni je ovaj zavod sigurno potreban i jedna važna institucija za kvalitetu obrazovnog sustava”, ističe ministrica.

Od nje smo također doznali kako je na održanoj sjednici Vlada usvojila program utroška za rang-listu korisnika sredstava javnog poziva za programe i projekte iz kulture i sporta za ovu godinu. Konkretan odgovor kada će spomenuta sredstva biti isplaćena nismo uspjeli doznati ni od ministrice kao ni od predsjednika vlade ZHŽ-a Zdenka Ćosića koji nam je rekao kako nisu isplaćena sva sredstva za ove namjene ni za prošlu godinu.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi