RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ostavka ministra Grahovca u vladi FBiH

Napisano 03.04.2010. 16:33

Još jedan muslimanski ministar dao ostavku

Ostavkom dopremijera Gavrila Grahovca rad Vlade FBiH mogao bi biti neustavan, jer je na taj način dodatno narušena nacionalna struktura u izvršnoj vlasti.

Upozorio je to Ismet Osmanović, zamjenik predsjednika Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Osmanović objašnjava kako je ostavkom Salke Obhođaša, bivšeg federalnog ministra prostornog uređenja, već narušena ustavna struktura Vlade FBiH te da će ostavkom Gavrila Grahovca, dopremijera i ministra kulture i sporta, ona biti samo dodatno pogoršana.

"U Ustavu FBiH decidno pišu brojke. Osam ministara mora biti iz bošnjačkog, pet iz hrvatskog i tri iz srpskog naroda. Već pola godine nemamo jednog bošnjačkog ministra i sad ostajemo bez ministra iz reda srpskog naroda. Odgovorni za ovakvu situaciju pronalaze rješenje, pa tvrde kako po Statutu Vlada bez dva ministra ima kvorum i može donositi odluke. Međutim, donošenje odluka je jedno, a ustavna struktura drugo", objasnio je Osmanović banjalučkim Nezavisnim novinama.

Upozorio je kako odluke federalne vlade, koja ne ispunjava odredbe Ustava FBiH, i te kako mogu biti diskutabilne.

Grahovac je u četvrtak podnio ostavku na poziciju dopremijera, ministra kulture i sporta i potpredsjednika Stranke za BiH.

Mustafa Mujezinović, premijer FBiH, kaže da službeno nije dobio ostavku od Grahovca, te pojašnjava da mu je Grahovac u utorak, kada se Zastupnički dom izjašnjavao o zakonu o plaćama, rekao da će podnijeti ostavku. Mujezinović tvrdi da ostavkom rad Vlade neće biti narušen.

"Da bi bila održana sjednica Vlade FBiH, potrebno je da joj prisustvuje najmanje devet ministara, a za donošenje odluka potrebna je prosta većina. Pet ministara može donijeti odluku. Ostavkom Grahovca dodatno je narušen nacionalni balans, jer već nemamo jednog bošnjačkog ministra", istakao je Mujezinović.

Predsjedništvo Stranke za BiH dobilo je ostavku Gavrila Grahovca i pismo u kojem je obrazložio razloge za ovakav potez.

"Grahovac je u pismu naveo da je ostavku podnio iz principijelnih razloga, odnosno zbog odluke većine rukovodstva SBiH da zastupnici ove stranke u Zastupničkom domu glasaju protiv zakona o plaćama. Istakao je da se ne slaže s trenutnim sustavom, po kojem zastupnici imaju veća primanja od ministara. Rukovodstvo stranke smatra da do pravičnog rješenja ne treba dolaziti uvećanjem bilo čijih primanja, već da je te razlike u primanjima bolje eliminisati kroz smanjenje primanja zastupnika, odnosno ukidanjem paušala i drugih naknada", kažu u SBiH.

Pojedini ministri u Vladi FBiH istakli su kako ih je Grahovac u četvrtak, kao i premijera, obavijestio da će podnijeti ostavku. Ministri kažu kako je Grahovac bio nezadovoljan odnosm svojih stranačkih kolega, kako u Vladi tako i u Zastupničkom domu. Tvrde kako mu nije bilo svejedno što su ga zastupnici SBiH tijekom pregovora o novom zakonu o plaćama zaobilazili i savjet tražili od Harisa Silajdžića, predsjednika SBiH.

Zahid Mustajbegović, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu, tvrdi da je Grahovac tijekom tih pregovora šutio.

"Kazao je kako njega ovaj zakon ne zanima. Ni riječi nije progovorio. Kao ministar glasao je za Vladin zakon o plaćama, iako je stav SBiH o ovom pitanju bio jasan", rekao je Mustajbegović.

Salmir Kaplan, glasnogovornik SDA, kaže kako će ostavka Grahovca narušiti rad Vlade FBiH, te vjeruje da će predsjednica FBiH u imenovanju novog ministra biti ekspeditivna.

"Svugdje u svijetu ostavke ministara su normalne. Jedino to nije normalno kod nas i to u uvjetima gdje politički interesi žele da se ostvare kočenjem imenovanja novih ministara", kazao je Kaplan, podsjećajući kako novi ministar prostornog uređenja ni šest mjeseci nakon ostavke Obhođaša nije imenovan.

Salko Obhođaš ostavku na poziciju ministra prostornog uređenja podnio je polovicom rujna 2009. godine. Borjana Krišto je prihvatila njegovu ostavku, ali nikad nije dala suglasnost na imenovanje Harisa Kafedžića, kojeg je kandidirala SDA, za novog ministra prostornog uređenja.


U Uredu Borjane Krišto, predsjednice FBiH, kažu kako službeno nisu dobili ostavku Grahovca.

Spomenka Mičić, dopredsjednica FBiH i član Predsjedništva SBiH, kaže da je ostavka Grahovca njegov prosvijed protiv zastupnika koji su u Domu naroda podržali zakon o plaćama.

"Grahovčevu ostavku ne smijemo prihvatiti, jer imamo loše iskustvo s ostavkom Salke Obhođaša, bivšeg ministra prostornog uređenja. Ovo je velika šteta za Vladu i Ministarstvo kultre i sporta", istakla je Mičić.

Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, istakao je kako bi Borjana Krišto, predsjednica FBiH, i njeni potpredsjednici u utorak trebal razmatrati Grahovčevu ostavku.

"Tražit ću da istovremeno bude imenovan novi ministar prostornog uređenja, te kulture i sporta. U suprotnom, neću dati suglasnost za imenovanje novog ministra kulture i sporta", kazao je Kebo za banjalučki list.

U petak, dan nakon što je Gavrilo Grahovac podnio ostavku na poziciju federalnog dopremijera i ministra kulture i sporta, u političkim krugovima počelo se spekulisati da je to uradio zbog prelaska u drugu stranku.

Ovdašnji političari istakli su kako su načuli da Grahovac prelazi u Stranku za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. Kažu kako je pomalo nevjerojatno da Grahovac, kao dugogodišnji član Stranke za BiH, nakon što je kao kadar ove stranke obavljao mnoge funkcije, baš sad zbog zakona o plaćama napusti ovu stranku u vrijeme kada se pripremaju izborne liste.

(dnevnik.ba)


Nema komentara

Anketa

Ustavi