RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pavić Komaricu optužio za ustaštvo, Košarac bi da se kardinal ogradi od biskupa

Napisano 23.05.2016. 09:55

Nakon što je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić stao u obranu banjalučkog biskupa Franje Komarice iz Banjaluke stižu nove i uvrede i optužbe- ovaj put na račun kardinala Puljića, ali i Republike Hrvatske, od dužnosnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Tako je predsjednik DNS-a Marko Pavić, koalicijski partner Milorada Dodika, izjavio  da se “duh ustaštva iz Hrvatske prenio u BiH, pa i Republiku Srpsku” i da je to razlog što se javnost bavi izjavom banjalučkog biskupa Franje Komarice umjesto povratkom i boljim životom građana kako Banjaluke, tako i Srpske i BiH.

Pavić kaže da ne zna razloge zbog kojih je biskup Komarica usporedio Banjaluku s Bleiburgom, ali da je ta izjava pogubna za dobru klimu i dalje odnose u Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH.

“Bilo je očekivano da će se hrvatske vlasti ponašati europski kada Hrvatska uđe u EU i kada se u toj zemlji završe izbori. Od dužnosnika Hrvatske očekivala se demokratizacija zemlje i tolerancija prema drugima”, rekao je Pavić novinarima u Modriči.

On navodi da je umjesto toga u Hrvatskoj, kako je rekao, “značajno ojačalo ustaštvo kao fašistički pokret ” i da je zbog toga neprimjereno da biskup Komarica poredi Banjaluku i Bleiburg.

Pavić svoje uvredljive optužbe ničim nije potkrijepio, za  razliku od biskupa Komarice koji je Banja Luku usporedio s Bleiburgom, zbog činjenice da su iz tog entiteta Hrvati gotovo potpuno etnički očišćeni, a mnogi su ubijeni ili su prošli mučenja u koncentracijskim logorima, prenosi HMS.

I dok Pavić govori o “ustaškom duhu” koji se “prenio u BiH i RS”, njegov koalicijski kolega, predsjedavajući Kluba zastupnika Dodikova SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac uvjerava javnost u RS u to da kardinal Puljić brani biskupa Komaricu kako bi se “dodvorio političkom Sarajevu”.

– Izjava nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u vezi s reagiranjima iz RS na izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice, nažalost, više je dnevno-političke prirode nego pastirske i u funkciji je dodvoravanja političkom Sarajevu u borbi protiv predsjednika Republike Milorada Dodika, tvrdi Košarac.

Izričući ovu apsurdu tvrdnju, Košarac si je priuštio izgovoriti još jednu glupost; kako se očekivalo od kardinala Puljića da se ogradi od biskupa Komarice.

“Predsjednik RS biranim riječima obratio se biskupu Komarici zbog njegovog nedoličnog i skandaloznog usporedbe Banjaluke i Bleiburga, što je teško uvrijedilo srpski narod u Banjaluci i Republici Srpskoj. Predsjednik Srpske niti jednom riječju nije negirao stradanje Hrvata ili bilo kojeg drugog naroda u BiH u proteklom ratu” ,kazao je Košarac.

On je ocijenio da je bilo očekivano da se kardinal Puljić ogradi od tih teških riječi biskupa Komarice, koje sigurno ne doprinose ni povratku ni boljem položaju Hrvata u Republici Srpskoj, o kojem i biskup i kardinal svakako imaju i pravo i obvezu voditi računa, ali se to pravo ne ostvaruje skandaloznim usporedbom Banjaluke i Bleiburga, kazao je Košarac.


Nema komentara

Anketa

Ustavi