RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Picula u Banja Luci: Unutarnje uređenje zemlje glavna zapreka na europskom putu BiH

Napisano 04.10.2015. 10:50
Tonino Picula

U obraćanju studentima banjalučkog Fakulteta političkih znanosti, u okviru projekta koji podržavaju organizacija “Fridricht Ebert Stiftung” i Klub studenata FPN-a, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, govoreći o “Pogledima iz Bruxellesa na europski put BiH – prednosti članstva u Europskoj uniji”, kazao je da je taj pogled na BiH drugačiji, jer da nije tako, ne bi prije nekoliko mjeseci bio dogovoren novi pristup, u kojem je naglasak na onome što zemlja može svladati.

Picula je,kako prenosi sarajevsko “Oslobođenje”, kazao da se i sama EU mijenja te da je “u ovom razdoblju kada BiH aplicira za članstvo, taj put znatno teži nego kada su članice unije postale Bugarska, Mađarska, Rumunjska…”

Podsjetio je da i u zemljama članicama EU raste nezaposlenost, da je Unija s 28 članica teritorijalno narasla za trećinu i dobila 25 posto više stanovnika, ali da je u posljednjih deset godina BDP u njoj porastao samo za dva posto. Picula smatra da je problem za BiH na putu njenih integracija unutarnje uređenje i nedostatak konsenzusa, treba li zemlja treba prilagoditi se onome klubu čiji član treba biti. A iza toga dogovora, naveo je Picula, trebaju stati sve relevantne političke strukture i sami građani.

– Čini mi se da osim deklarativnog, tog konsenzusa u BiH nema dovoljno, kazao je Picula, te istakao da i EU ima čudan pristup kada je u pitanju integracija zemalja zapadnog Balkana.

Čini se, naveo je, da EU samo gricka Balkanski poluotok i kao da joj treba više vremena da ga cijelog obuhvati.

– Stoga sam zagovornik da treba nastaviti s politikom približavanja Balkanu, zaključio je Tonino Picula.

Banjalučkim studentima govorio je i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On smatra da proces priključenja neće trajati kratko, ali prvi put vidi kako je ozbiljnost u tim namjerama, zbog čega dužnosnici BiH trebaju iskoristiti nastalu šansu.

– Europa je shvatila da, ako ostavi Balkan, može dobiti još jedno izuzetno veliko bure baruta, koje možda neće proizvoditi ratove, ali će sigurno slati veliki broj ekonomskih migranata, ljudi koji će tražiti posao, jer ovdje nemaju perspektivu, ocijenio je Ivanić.

Govoreći o temi “Očekivanja i izazovi na europskom putu Bosne i Hercegovine-pogled iz BiH”, član Predsjedništva BiH kazao je kako osjeća da Daytonski sporazum nije prepreka za ozbiljne reforme koje pred BiH stoje na njenom putu EU integracija.

– Ovo je šansa koju treba iskoristiti. Ali, zbog činjenice da smo mi spori, da smo kalkulanti, iako nisam pesimista, to će ići sporo. Ipak, želim naglasiti da osim članstva u EU za BiH ne vidim drugu perspektivu. U regiji je došlo do značajnih promjena i vrijeme je i za promjene kod nas, kazao je Ivanić, te zaključio da je nerealno zastupanje konteksta po kojem mi u BiH možemo napraviti bilo što mimo EU, te da su takve teze naivne i pogrešne zbog činjenice da će, dok god bude izolirana, BiH biti podijeljeno društvo.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi