RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plaćen zahtjev NSRZB za gašenjem županija - Novac namijenjen povratnicima Izetbegović proslijedio Lijanovićima

Napisano 20.08.2014. 17:44
Bakir Izetbegović - Jerko Ivanković Lijanović

Mnogima je bilo teško razumjeti ukupnu politiku NS Radom za boljitak, uključujući i njihovo konstantno upućivanje zahtjeva za gašenjem županija i unitarizacijom BiH. Odgovor na to pitanje donose sarajevske mediji, i to na temelju revizorskog izvješća.

Promatrači političkih prilika u BiH već duže vrijeme ističu kako su politički stavovi ove stranke u izravnoj vezi sa gospodarskim interesima tvrtki u vlasništvu čelnika ove stranke, što su potvrdili i najnoviji revizorski nalazi.

Naime, najnoviji nalazi federalnih revizora su pokazali da turskim kreditom nisu zaposleni niti potpomognuti povratnici, nego je u središte skandala o trošenju novca namijenjenog povratnicima ponovo doveden Bakir Izetbegović, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te širokobriješka tvrtka „Z.D.I. Produkt”, u vlasništvu obitelji Lijanović, koja je dobila 450.000 maraka grant sredstava za te namjene, piše sarajevski Dnevni avaz.

Revizorsko izvješće je otkrilo da je da je kreditom zbrinuto manje od stotinjak povratnika. Nadalje, iako revizori to nisu spomenuli, Lijanovićeva tvrtka je, osim granta od Vlade FBiH u visini od 450.000 KM, dobila i 488.957 KM kredita od “Turkish Ziraat banke” sa samo tri posto kamate, tvrdi isti izvor.

Nejasno je čime je ova tvrtka, za koju se navodi da proizvodi suhomesnate proizvode za tursku vojsku, zaslužila da se nađe na listi dobitnika kredita iz linije koju je odobrio premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.

Upućeni u ovu problematiku tvrde da su sarajevsko-turski poslovni aranžmani tvrtki u vlasništvu čelnih ljudi NS Radom za boljitak u izravnoj vezi sa zahtjevima za gašenjem županija i centralizacijom Federacije BiH.

U isti kontekst stavlja se i aktualnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, čiji kum Ivan Nagulov vodi poslove Lijanovićevih tvrtki u Turskoj. Podsjetimo, kandidaturu Živka Budimira, predsjednika Stranke pravde i prosperiteta, koja se zove isto kao i Erdoganova stranka, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH podržalo je pet bošnjačkih stranaka. Budimirov zamjenik na čelu SPP-a je Ragib Hadžić, odvjetnik iz Zenice koji u procesu Trusina zastupa optuženog Zulfikara Ališpafu, zvanog Zuka

I. Raguž/hrsvijet.net

 

 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi