RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Po Tokiću Bošnjaci ulaze u “dramatično razdoblje”, jer moraju odustati od majorizacije Hrvata

Napisano 26.10.2014. 13:04
Sejfudin Tokić

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, komentirajući medijskih navoda o mogućoj uspostavi vladajuće koalicije SDA, SNSD i HDZ na razini države BiH i oba entiteta, ocjenjuje da bi “ovako koncipirana nova vlast bez jasno definiranog programa bila povoljan okvir za provođenje srpsko-hrvatskog sporazuma (M. Dodik-D. Čović) o trodijelnoj podjeli BiH pri čemu bi pozicija bošnjačkog većinskog stanovništva bila svedena na svojevrsni koncept ‘palestinizacije'”.

Višegodišnje lobiranje u međunarodnoj zajednici da se pitanje rješavanja slučaja “Sejdić-Finci” o pravima ostalih provede na, kako tvrdi Tokić, paradoksalan način, definiranja posebnog teritorija za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH već je dalo rezultate kroz izravnu ili neizravnu podršku vlada nekih zemalja poput Njemačke i Ruske Federacije da se BiH podjeli na tri isključivo etničke izborne jedinice.

Ova činjenica, kako navodi, uz “očigledno poodmakli proces srbizacije i pravoslavizacije bošnjačkog stanovništva u RS-u jasno ukazuju da naš narod i BiH ulaze u dramatično teško razdoblje, u kome će se na osnovama ranijih velikodržavnih srpsko-hrvatskih dogovora pokušati napraviti presudni potez ka konačnoj podjeli BiH”.

Tokić ističe da zbog toga bošnjačke stranke i politički predstavnici u formiranju nove vlasti moraju ući s jasnim programskim konceptom u pravcu jačanja efikasnosti države i njenog bržeg uključivanja u euroatlantske i europske integracije a ne u tzv. matematičke koalicije samo puke podjele fotelja.

– Bošnjački narod nakon iscrpljujuće izborne kampanje zasnovane na krupnim optužbama i podjelama ulazi u razdoblje raspleta krize na Balkanu bez minimuma jedinstva i općeg konsenzusa oko strateško važnih pitanja budućnosti države i naroda. Zbog svega toga Bošnjački pokret poziva sve političke stranke, izabrane predstavnike, akademsku zajednicu, Islamsku zajednicu Bošnjaka da zajedničkim nastupom osiguraju ravnopravnost našeg naroda s pripadnicima drugih naroda kako na teritoriji BiH tako i u regiji, Europi i svijetu – podvlači Tokić.

Bošnjački narod, smatra, izvrgnut je diskriminaciji, onemogućavanju korištenja prava koja pripadaju svim narodima u svijetu kako u regionalnim tako i u okvirima Europe.

Ukoliko se ovo pitanje ne riješi u narednim godinama u skladu s općim međunarodnim standardima i konvencijama o ljudskim pravima, Tokić je mišljenja da će BiH postati mjesto jačanja nestabilnosti uz mogućnost čak i obnove oružanih sukoba, priopćeno je iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

F/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi