RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Podržite kandidaturu Mostara i Banja Luke za Europsku prijestolnicu kulture

Napisano 13.10.2017. 23:26

Europska komisija objavila je danas poziv za prijavu gradova zainteresiranih da postanu Europska prijestolnica kulture (EPK) 2024. godine, priopćio je koordinacioni odbor Mreže Kultura 2020 (K2020).

Pravo sudjelovanja imaju gradovi Bosne i Hercegovine i Crne Gore (osim Herceg Novog koji je već sudjelovao u odabiru 2021.), Albanije, Makedonije, Islanda i Norveške.

S tim u vezi, Mreža K2020 uputila je pismo resornim ministarstvima na državnom i entitetskim nivoima u BiH pozivajući ih da podrže kandidaturu Mostara i Banje Luke za ovo priznanje.

- Poziv prvenstveno upućujemo Ministarstvu civilnih poslova BiH zaduženom za međunarodnu kulturnu suradnju, ali smatramo kako bi o ovom pitanju trebala se očitovati i entitetska resorna ministarstva: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH. Zato pozivamo ministarstva da današnji poziv Europske komisije iskoriste kao povod da ponude konkretnu pomoć gradovima kandidatima - citat je iz pisma, prenosi Fena.

Koordinacioni odbor Mreže Kultura 2020 poziva nadležne da u budžetu za narednu godinu planiraju novac za podršku izradi aplikacija gradova kandidata te da o tome pravovremeno obavijeste javnost.

Nije isključena mogućnost da do 10. 10. 2018. godine, kada je rok za predaju aplikacija, kandidature objave i drugi gradovi iz BiH, osim Mostara i Banje Luke, navodi Mreža K2020.

- Kao mreža kulturnih institucija, nezavisnih kulturnih organizacija i kulturnih radnika u BiH, Kultura 2020 je prepoznala važnost koji program EPK može imati za razvoj kulturnog sektora u BiH. Zato je i podržala kampanju kojom je Udruženje građana Akcija Sarajevo od svibnja 2016. informirala bh. javnost, uključujući i gradske administracije, o tom programu. Osim toga, Mreža K2020 srdačno pozdravlja najavljene kandidature Mostara i Banja Luke kao nepobitan dokaz da pojedine gradske administracije u BiH počinju prepoznavati kulturu kao jedan od ključnih čimbenika društvenog razvoja i namjeravaju iskoristiti šansu koju pruža EPK - citat je iz pisma.

Mreža K2020 navod da je EPK projekt koji zahtijeva konsenzus svih političkih aktera u zemlji, kao i konkretnu financijsku, logističku i političku podršku pripremi i realizaciji ovog projekta.

Svojim kandidaturama, gradovi Banja Luka i Mostar napravili su hrabar iskorak u povratku kulture u fokus lokalnih razvojnih politika. Ali bez odgovarajuće podrške viših administrativno-političkih struktura, taj iskorak neće biti dovoljan, smatra koordinacioni odbor Mreže K2020.


Nema komentara

Anketa

Ustavi