RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Policija traži autora natpisa na školi koji podsjeća na mjesto ratnog pakla za Hrvate i Srbe

Napisano 25.02.2017. 23:36

Nepoznate osobe postavile su samoljepljivi natpis s porukom na pročelju zeničke Srednje muzičke škole, koji je, nakon što je slučaj prijavljen policiji, uklonjen, piše Zenicablog.ba

Na naljepnici se nalazio tekst: “NEOBILJEŽENO MJESTO STRADANJA – na ovom mjestu su, u proteklom ratu, nad ljudima vršena neljudska djela. ne prepuštajući te događaje zaboravu, solidarizirajmo se sa svim žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi.”

Nakon što je uočena postavljana poruka, ubrzo je stigla policija, a prosvjetari su uklonili natpis. Inspektori su obavili uviđaj, te sačinili službenu zabilješku. Nije poznato tko je autor natpisa, te tko ga je postavio.

Inače, u zgradi ove škole u Zenici tijekom rata je bila smještena vojna postrojba Sedma muslimanska brigada, a u njenom podrumu nalazio se vojni pritvor. Tretman zatočenika u ovom pritvoru bio je predmet više istraga i sastavni dio nekoliko optužnica pred Haškim tribunalom i lokalnim sudovima.

Preciznije rečeno, Muzička škola u Zenici je funkcionirala kao zatvor Armije BiH u razdoblju od 26. siječnja 1993. do 20. kolovoza ili rujna 1994.. Kroz zatvor je prošlo na stortine zatočenika, civila Hrvata i Srba, ali i pripadnika HVO-a. Zatočenici su u više navrata u skupinama premješteni u KP Dom u Zenici. MKSJ je 22. travnja 2008. proglasio krivim bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Envera Hadžihasanovića, jer nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni okrutno postupanje prema zatočenicima uključujući i u ovoj školi. Kažnjen je kaznom zatvora od 3 i pol godine. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi