RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posvećena crkva Krista Dobrog Pastira u Cimu kod Mostara

Napisano 20.12.2014. 23:05
Posvećena crkva Krista Dobrog Pastira u Cimu kod Mostara

Svečano je večeras posvećena novoizgrađena crkva Krista Dobrog Pastira u mostarskim župama Cim i Ilići. Svetu misu i obred posvete crkve predvodio je mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup. Misi je nozočio ogroman broj vjernika, kao i veliki broj svećenika. Procesije iz Mostara su se kretale prema novoposvećenoj crkvi.

Blagoslivljajući novu crkvu u Mostaru i Hercegovini biskup Ratko Perić ze zahvalio svima koju su na bilo koji način doprinijeli izgradnji crkve, bilo molitvom, radom ili žrtvom, a sve pod vodstvom župnika don Ivana Perića.

"Nismo mi zaslužili ovo veličanstveno zdanje. Jesmo se molili, jesmo željeli, jesmo iščekivali i nadali mu se, ali nismo ga zaslužili. I zato ćemo se svi pokajati, jer nismo dostojni ni ovoga misnog slavlja, ni čina posvete Crkve. Neka nam se gospodin smiluje, i neka nas učini dostojnima", kazao je biskup Perić.

Crkva Krista Dobrog Pastira bit će župna crkva za dvije mostarske župe - sv. Luke u Ilićima i sv. Marka u Cimu, koje je, 6. siječnja 1993., osnovao mons. Pavao Žanić, tadašnji mostarsko-duvanjski biskup. Tako su sada Cim i Ilići dvadeset i jednu godina nakon osnutka župe dobili župnu crkvu.

-Crkva Krista dobrog pastira je sagrađena za dvije župe – Ilići i Cim a moći će primiti gotovo 1000 vjernika. Ove dvije župe su osnovane prije 21 godinu, a zemljište za crkvu je kupljeno još prije 30 godina, no zbog različitih okolnosti crkva je sagrađena tek sad. Građena je po uzoru na ranokršćansku bazliku u Cimu iz 4. ili 5. stoljeća te je u obliku latinskoga križa. Željeli smo da ta bazilika na svojevrstan način uskrsne. Ovo je veliki događaj za katolički puk u Mostaru i Hercegovini, rekao je za Dnevnik.ba župnik don Ivan Perić.

Naime, posljednju dvadeset i jednu godinu, liturgijski i pastoralni rad odvijao se u kapelici župne kuće, nedovoljnoj za duhovne potrebe vjernika ovih župa.

Nakon što su se u oltar pohranili relikviji blaženoga Miroslava Bulešića, mučenika, biskup je pomazao oltar i zidove crkve. Nakon kađenja i svečane rasvjete crkve, nastavljena je Euharistijska služba.

Don Ivan Perić nedavno je objasnio medijima kako je potreba za gradnjom crkve prisutna još od davnina, te je mostarska Biskupija početkom osamdesetih godina kupila zemljište u Cimu s namjerom gradnje filijalne crkve katedralnoj župi. Međutim, tadašnje vlasti nisu bile suglasne s tom idejom, niti su htjele izdati potrebne dozvole.

Početkom 1993. godine, tadašnji mostarski biskup Pavao Žanić osnovao je četiri nove župe, u dijelovima grada koji su do tada pripadali župi Katedrala, među njima i župe Cim i Ilići. Od 1993., pa sve do danas, već dvadeset i jednu godinu liturgijski i pastoralni rad u ovim župama odvijao se u župnoj kući na Barakovcu u Ilićima. Kapelica u prizemlju nikako ne može biti dovoljna za sve duhovne potrebe svojih vjernika.

Arhitektonski gledano, riječ je o trobrodnoj crkvi koja za uzor ima starokršćansku baziliku otkrivenu u Crkvinama u Cimu. Zvonik je visok 50 metara. Tri zvona u funkciji su još od kraja srpnja, otkucavaju sate i tri puta dnevno pozivaju na molitvu.

Don Ivan Perić izražavao je nadu da se crkva završi i posveti do Božića, što je i uspjelo, vjernici će moći proslaviti Božić u svojoj novoj župnoj crkvi. Redovite nedjeljne mise u novoj crkvi služit će se u 10 i 18 sati; od ponedjeljka se nastavljaju mise zornice u 6 ujutro, a na Badnjak navečer bit će služena polnoćka u 24 sata.

 

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi