RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poticaji za poljoprivredu: Vještaci donosili lažne nalaze kako bi klijentima osigurali veće poticaje

Napisano 05.08.2015. 11:26

Nedavno usvajanje kratkoročne strategije za poljoprivredu u Federaciji BiH, između ostaloga, uvjetovali su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH provedbenom revizije u ovome resoru. U Ministarstvu poljoprivrede ostavljeno je 50 milijuna maraka dugova i mjesta sumnji kako su mnogi procesi bili rađeni izvan zakonskih okvira. Dokument koji je nedavno usvojila federalna Vlada, a u čijem je posjedu Večernji list samo je jedan od pokazatelja što se sve događalo u Ministarstvu poljoprivrede u proteklim godinama. Izvješće o realiziranim inspekcijskim nadzorima odobrenih poticaja u poljoprivredi dovoljno je da nadležna tužiteljstva zaposli na duže vremensko razdoblje.

- Smatramo potrebnim u ovom izvješću upozoriti i na ulogu vještaka u postupcima utvrđivanja, tj. procjene vrijednosti imovine temeljem kojih su dodjeljivani novčani poticaji. Na osnovi inspekcijskih nadzora koje su izvršili federalni poljoprivredni inspektori, iz oblasti koju regulira Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službene novine FBiH", broj 42/10), u dijelu koji se odnosi na novčane podrške za kapitalna ulaganja iz članka 17. stavka (1) točka d) - izgradnja objekata, nabava mehanizacije i opreme u animalnoj proizvodnji konstatiran je niz nepravilnosti u nalazima i mišljenjima imenovanih vještaka.

 

Prikazano lažno stanje

Naglašavamo činjenicu da su nalazi i mišljenja vještaka, uz ostalu dokumentaciju, predstavljali osnovu zahtjeva za ostvarivanje podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za kapitalna ulaganja - navodi se na početku izvješća u čijem smo posjedu. Nepravilnosti u nalazima i mišljenjima vještaka odnose se na predimenzionirane vrijednosti izvršenih ulaganja u objekte, vrijeme gradnje gdje je nadzorom utvrđeno da se radi o starom objektu, a u nalazima se tvrdi da je objekt građen u skorije vrijeme, za opremu koja je nabavljana prikazano je da je nabavljena kao nova, što nije točno, prikazane su veće površine od stvarno izgrađenih što je utvrđeno mjerenjem na licu mjesta, kao i druge nepravilnosti. Sve naprijed navedeno je u postupcima ostvarivanja podrški dovelo do toga da podnositelji zahtjeva ostvare poticaje u visini koja ne odgovara stvarnom stanju, te su federalni inspektori ove uprave donosili odluke o povratu poticaja, odnosno podnosili Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavijesti o utvrđenim nedostacima uvjeta za ostvarivanje novčanog poticaja. Dokumenti otkrivaju kako se veći broj vještaka, točnije njih 22 koji su bili predmet ove inspekcijske kontrole bavio nezakonitim radnjama, te pokazuje kako ovakvi događaji ne mogu biti slučajni.

 

Povlačenje odluka

Tko stoji iza svega i zašto su se ovakve stvari radile utvrdit će istraga. Vještaci koji su radili nelegalne radnje dolaze iz svih krajeva BiH. Temeljem njihovih nalaza i procjene dimenzija objekata, dodjeljivani su iznosi poticaja u znatno većem iznosu, imajući u vidu da je inspekcijskim nadzorima i provjerom stvarnih veličina objekata utvrđeno veliko odstupanje od onih u nalazima vještaka.

- Zbog ovakve situacije, na snazi imamo odluke kojima je podnositelj zahtjeva ostvario pravo na novčani poticaj i odluke federalnih poljoprivrednih inspektora s druge strane koji su naložili povrat novca - navodi se u dokumentu koji je nedavno razmatrala Vlada. Na kraju upozoravamo da je Federalna uprava za inspekcijske poslove, temeljem obavljenih inspekcijskih nadzora poljoprivrednih inspektora, došla do dokaza o postojanju osnove sumnje da su kaznena djela počinili i klijenti/podnositelji zahtjeva i vještaci, te su nadležnim županijskim tužiteljstvima dostavljena izvješća o počinjenom kaznenom djelu. Inače, inspekcijski nadzor obavljen je nad 89 prijava iznosa poticajnih sredstava 4,332.325,11 maraka.

Ostaje vidjeti što će utvrditi daljnja revizija isplate poticaja proteklih godina u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH. Prema dosadašnjim nalazima sigurno je kako će sudovi imati pune ruke posla. Za očekivati je kako će se trend otkrivanja ovakvih pojava nastaviti. Osobito kada je u pitanju isplata poticaja u poljoprivredi. Izaslanici u Domu naroda već su u nekoliko navrata inzistirali da se provedu detaljne istražne radnje oko toga tko poticajima dobiva novac i po kojim kriterijima. Mišljenje izaslanika je da se milijuni maraka godišnje pogrešno raspoređuju, te da oni koji trebaju dobiti poticaje i koji rade ne dobivaju ni jednu marku iz proračuna. Ako je suditi prema rezultatima prvih istraga, izaslanici su u pravu. Na istom tragu je i Vlada Federacije BiH koja je već na početku mandata poduzela niz konkretnih radnji kako bi se kriminal zaustavio, a odgovorni procesuirali i kaznili za izvanzakonske radnje koje su počinili.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi