RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

POTVRDIO HAAŠKI SUD: Slobodan Praljak preminuo nakon što je popio otrov

Napisano 29.11.2017. 23:31

Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Deen Haagu nakon što je popio otrov tijekom izricanja drugostupanjske presude u predmetu "Prlić i ostali", potvrdio je to danas Haaški tribunal. 

Podsjetimo, Slobodan Praljak nekadašnji je načelnik glavnog stožera HVO-a koji je drugostupanjskom presudom osuđen na 20 godina zatvorske kazne kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata.  Praljak je, tijekom današnjeg čitanja pravomoćne presude pred Sudskim vijećem, rekao kako "nije zločinac i da s prijezirom odbacuje njihove tvrdnje", a nakon toga je popio otrov.

Hitna služba pred Haaški tribunal došla je nakon 40 minuta. Čitanje pravomoćne presude hercegbosanskoj šestorci prvobitno je prekinuto, a poslije nastavljeno. 

Haaški tribunal presudio je udruženi zločinački poduhvat čelnika HVO-a i Herceg-Bosne protiv bosanskih Muslimana s ciljem stvaranja etnički čistoj teritorija i njegovog pripajanja Republici Hrvatskoj, koja se  smatra sudionicom međunarodnog oružanog sukoba, a prema granicama Banovine iz 1939. godine. 

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora kao premijer Herceg-Bosne, Milivoj Petković, kao jedan od generala HVO-a na 20 godina, Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog stožera HVO-a na 20 godina, Valentin Ćorić na 16 kao zapovjednik Vojne policije HVO-a i Berislav Pušić na 16 godina, kao predsjednik Komisije za razmjene i zatočeničke centre.

Svim osuđenima u predmetu "Prlić i ostali" u dosuđene zatvorske kazne pravomoćnom presudom uračunat će se i vrijeme do sada provedeno u haaškim ćelijama.


Nema komentara

Anketa

Ustavi