RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Povratak izbjeglih i raseljenih Hrvata u 2010

Napisano 16.01.2010. 10:56

Čović-ČordašČlan Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin razgovarali su u petak, 15. siječnja 2010. godine u Središnjici HDZ BiH u Mostaru s predsjednikom HDZ BiH dr. Draganom Čovićem.

Na sastanku se razgovaralo o problemima povratka izbjeglih i raseljenih osoba s naglaskom na usvojenu revidiranu Strategiju o povratku prognanih i izbjeglih osoba, kao i o mogućim posljedicama usvajanja novog zakona o prebivalištu i boravištu koji će biti upućen u proceduru Hrvatskog sabora na usvajanje.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH gospodin Slavko Marin istaknuo je nužnost realizacije zaključka Parlamentarne skupštine BiH koji se tiče osiguranja kreditnih sredstava za implementaciju navedene Strategije kroz koju je definirano da se povratak treba završiti do konca 2014. godine.

Gospoda Čordaš i Marin upoznali su predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića s projektima koji će biti implementirani putem Fonda za povratak u 2010. godini, gdje će prioriteti biti: obnova kuća, socijalna i komunalna infrastruktura uključujući i obnovu porušeni i devastiranih vjerskih objekata, kao i elektrifikacija povratničkih naselja diljem BiH.

Predviđena raspoloživa financijska sredstva u 2010. godini su oko 40 milijuna KM, a od toga iznosa hrvatsko pučanstvo u BiH participirat će oko 20 posto. Utrošak sredstava planiran je na čitavom području BiH – od Nevesinja, Stjepan krsta, Mostara, Konjica, područja Središnje Bosne (Travnik, Bugojno, Fojnica, Dobretići, Jajce, Novi Travnik, Busovača, Vitez, Kiseljak, Kreševo, Uskoplje, Kakanj, Žepče, Vareš, Usora), područje Posavine (Odžak, Domaljevac/Šamac, Orašje), te područje Republike Srpske (od Banje Luke, Bosanskog Broda, Kotor Varoši, Dervente, Modriče, Teslića, Vukosavlja, Pelagićeva, Doboja do Prijedora).

U razgovoru je još jedanput istaknuto nedovoljno sudjelovanje i financiranje entitetskih ministarstava koja su dosada za povratak Hrvata izdvajala sramotnih 2 – 3 posto od ukupnih proračunskih sredstava u 2009. godini.

Kada je riječ o mogućim posljedicama usvajanja novog zakona o prebivalištu i boravištu koji će biti upućen u proceduru Hrvatskog sabora na usvajanje, sudionici razgovora su ukazali na moguće velike negativne posljedice za Hrvate koji su izbjegli iz BiH a još im nije osigurana obnova njihovih porušenih domova, tako da postoji velika opasnost da veliki broj njih koji je izvadio osobne iskaznice u BiH od njih odustanu te na taj način trajno isele iz BiH.

Kada su u pitanju stradalnici Domovinskog rata, a koji su svoja prava ostvarili u Republici Hrvatskoj, postoji također velika opasnost u njihovu izboru prebivališta. Zanimljivo je kako se u navedenom Nacrtu zakona veća prava daju izbjeglim Srbima iz Republike Hrvatske koji neće niti osjetiti negativne posljedice tog zakona te će i dalje zadržati dvojna prebivališta.

HDZ BiH pokrenuo je inicijativu za sastanak s predsjednicom Vlade Republike Hrvatske i HDZ Jadrankom Kosor po pitanju ovog Nacrta zakona.

HDZ BiH


Nema komentara

Anketa

Ustavi