RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

POZNAT PROGRAM ZA KOMEMORACIJU SLOBODANU PRALJKU: 'Nismo ni predvidjeli mjesta za političare'

Napisano 08.12.2017. 23:29

Hrvatski generalski zbor razradio je detaljan scenarij komemoracije generalu Slobodanu Praljku koja će se održati u ponedjeljak u 12 sati u KD Vatroslava Lisinskog, s time da sudjelovanje do sada nije najavio niti jedan političar.

Predsjednik HGZ-a general Pavao Miljavac kaže za Jutarnji da nije predviđeno da govori bilo koji političar ako se u ponedjeljak i nađe u Lisinskom, a mjesta u dvorani neće biti označena. Svatko će sjediti gdje nađe slobodno mjesto, a na komemoraciji, koja će trajati oko pedeset minuta, govorit će prije svega prijatelji generala Praljka.

 

Slika i ruža

“Prvi govor održat će jedan od generala HVO-a, s time da će u Lisinskom biti postavljena Praljkova slika i jedna ruža kraj nje. Predviđene su i glazbene točke, a recitirat će generalovi dobri prijatelji, glumci Zlatko Vitez i Dragan Despot. Oni će govoriti i pjesme koje je Slobodan volio, a posljednji ću govoriti ja u ime Hrvatskog generalskog zbora”, kaže Miljavac. Nakon govora bit će odsvirana hrvatska himna, a svi generali (očekuje se da će doći kompletni sastav HGZ-a) bit će u svečanim uniformama.

U ponedjeljak će se održati i misa zadušnica u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu u 15 sati, a upis u Knjigu sućuti moguć je u prostorijama HGZ-a na Gornjem gradu i tijekom vikenda. Praljkovi suborci i prijatelji također pozivaju sve one koji su poštovali generala da dođu na komemoraciju riječima “Navik on živi ki zgine pošteno” i uz poruku “hrvatski vitez Slobodan Praljak - s nama je”.

Kada smo Pavla Miljavca pitali je li sudjelovanje na komemoraciji najavio netko iz Vlade, general je odgovorio da se “moraju konzultirati”. “Valjda je to opasno.”

Prvi čovjek generalskog zbora, kojem mandat istječe 20. prosinca, kaže da su i njega osobno krajnje iznenadile neke informacije, među kojima i ona iz Švedske da bi Hrvatsku trebalo “izbaciti” iz EU zbog reakcija na smrt generala Praljka.

“Ispalo je da je Hrvatska bila jedina kriva ili najviše kriva, što je krajnje netočno. Mi ćemo u Hrvatskom generalskom zboru vrlo skoro provesti analizu i o presudama i o radu Haaškog suda. Nama generalima važno je da se zna istina i da nema falsificiranja povijesti, mi dobro znamo što se događalo na ovim prostorima”, najavljuje Miljavac.

Ako je suditi po osobnom mišljenju trenutačnog predsjednika, postoje vrlo snažne kritike kako je Sud radio i donosio odluke, već i zbog nekih proceduralnih razloga da se stalno mijenjao Statut.

“Bilo je i više presedana, pa tako i onaj da se uvede kategorija udruženog zločinačkog pothvata i zapovjedna odgovornost.”

 

“Priznajemo presudu”

Miljavac uopće ne spori da su u BiH počinjeni zločini i da ih je trebalo procesuirati, ali ima primjedbe na način kako je to učinio Haaški sud.

“Ako želimo biti objektivni, onda moramo reći da su svi radili zločine u Bosni i Hercegovini. Teško je sada, nakon toliko vremena koliko je prošlo, naći vagu i govoriti na način kako je to učinjeno pri kraju rada Suda.”

General tvrdi da se očito tijekom rada Haaškog suda “radilo o direktivama”, pa otuda i sve te nedoumice oko presuda i obrazloženja presuda. “Očito se željeli izjednačiti krivnju. Ali učinjeni su brojni propusti, neki su godinama sjedili u zatvoru da bi se na kraju reklo da nisu krivi. Igrali smo se, a ljudi su godine i godine života ostavili u Haagu.”

General Miljavac kaže da treba biti realan i u pogledu rada Suda kojeg on osobno nikada nije dovodio u pitanje.

“Priznajemo presude, ali neke stvari moramo reći. Cilj Suda je bio da se ne izazovu nove podjele i da dođe do pomirenja. Hoće li se to nakon svega dogoditi, nisam siguran, pogotovo s obzirom na to da su suci u New Yorku zatražili da se nastavi s procesuiranjima.”


Nema komentara

Anketa

Ustavi