RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prestaje neograničen pristup tajnim informacijama

Napisano 13.11.2013. 11:19
Prestaje neograničen pristup tajnim informacijama

Suci i tužitelji u Bosni i Hercegovini više neće imati neograničen pristup tajnim, odnosno povjerljivim podacima. Vijeće ministara je realiziralo zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je zahtijevao da se u proceduru upute izmjene Zakona o zaštiti tajnih podataka kojima bi se utvrdila obveza sigurnosnih provjera za sve nositelje pravosudnih dužnosti u BiH.

Uvode se ograničenja

Oni su trenutačno u maloj skupini privilegiranih koji imaju pristup tajnim podacima bez bilo kakvih sigurnosnih provjera. Još uvijek važeći zakon je neograničen pristup najpovjerljivijim podacima dao članovima Predsjedništva BiH, predsjednicima i dopredsjednicima entiteta, državnim parlamentarcima, sucima Suda BiH i Ustavnog suda BiH, državnom tužitelju i pravobranitelju, ali i svim ostalim sucima, tužiteljima i pravobraniteljima u zemlji. Prema zakonskim izmjenama koje su već u parlamentarnoj proceduri, nositelji pravosudnih dužnosti više neće imati neograničen pristup tajnim podacima.

Inicijator ovih izmjena kojima se sucima, tužiteljima i pravobraniteljima uskraćuje neograničen pristup tajnim podacima bez sigurnosnih provjera je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.

- Oni bi trebali imati pristup tim podacima samo za one predmete za koje su zaduženi, a oni su bez sigurnosnih provjera obavještavani o svim predmetima. Zato u novinama dobivamo razne informacije za koje se kao ne zna kako su procurile, iako su tajne informacije, obrazložio je Živković svoj zahtjev za izmjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka.

On očito nije jedini član Parlamenta koji vjeruje da su upravo nositelji pravosudnih dužnosti ti koji su najčešći prenositelji tajnih podataka medijima. Potvrđuje to usvajanje ovog zaključka temeljem kojeg je Vijeće ministara i predložilo zakonske izmjene kojima se sucima i tužiteljima uskraćuje neograničen i nekontroliran pristup povjerljivim informacijama.

Pravosuđe i politika

Usvajanje zakonskih izmjena neće, međutim, onemogućiti nositeljima pravosudnih dužnosti pristup tajnim podacima od značaja za njihov posao. Uz propisane sigurnosne provjere i dozvole oni će moći dobiti informacije vezane uz predmete koje vode. Usprkos tomu, za očekivati je da nove restrikcije pojedinci u pravosuđu protumače i kao „politički pritisak“ na njihov rad. Uostalom, nije tajna da postoji konstantan sukob između nekih od najviših pravosudnih dužnosnika u zemlji i političkih struktura koje otvoreno sumnjaju u neovisnost i profesionalizam sudaca i tužitelja.     

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi