RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Presuda Praljku i ostalima do lipnja

Napisano 02.02.2010. 23:36

DEN HAAG - Suđenje šestorici bivših visokih dužnosnika Herceg Bosne, Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, u završnoj je fazi, a odvjetnici već predviđaju da bi ovaj maratonski proces mogao završiti do lipnja. Kako smo doznali od Božidara Kovačića, odvjetnika generala Slobodana Praljka, timovi obrane, prema sadašnjem rasporedu, očekuju završetak procesa za četiri mjeseca, nakon čega se očekuje iznošenje završnih riječi te presuda. “Realno bismo mogli biti gotovi do lipnja, naravno ukoliko ne dođe do određenih poteškoća ili nepredvidivih poteza kako Tužiteljstva, tako i sudskog vijeća”, pojasnio je Kovačić.

Ključni element optužnice

Maratonski proces koji je započeo još 26. travnja 2006. temelji se na optužnici prema kojoj je navedena šestorka, zajedno s tadašnjim hrvatskim vrhom na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu te se na ovaj način neizravno sudi i svim sudionicima stvaranja Herceg Bosne. Glavi cilj obrane je stoga, pojasnio je odvjetnik Kovačić, oboriti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, a prema njegovom i mišljenju odvjetnika ostalih optuženih, dosadašnji dokazi objektivno mogu srušiti ovu tezu Tužiteljstva.

“To je ključni temelj optužnice”, upozorio je Kovačić, jer dodaje da, ukoliko se obori teza o odgovornosti Hrvatske za rat u BiH - postojanje udruženog zločinačkog pothvata, međunarodni sukob i postojanje efektivne kontrole Zagreba nad HVO-om i Herceg Bosnom, obrana će biti u mnogo boljoj poziciji. No konačna odluka ipak je na sudskom vijeću.

Petković svjedoči

Inače, u ovom je trenutku obrana Milivoja Petkovića pri kraju izvođenja dokaznog materijala, te se uskoro očekuje i Petkovićevo obraćanje u sudnici. Nakon toga, Valentin Ćorić i Berislav Pušić trebali bi početi iznositi svoju obranu, čime bi se privelo kraju izlaganje koje je obrana optužene šestorke imala na raspolaganju. Treba kazati kako je u dosadašnjem tijeku postupka bilo mnogo svjedoka koji su govorili o opravdanosti ustroja Herceg Bosne, kao i odnosima sa Sarajevom i Zagrebom, dok je sam general Praljak mnogo uložio u obaranju nekih od teza Tužiteljstva, pogotovu one koja govori o odgovornosti HVO-a za rušenje Starog mosta u Mostaru.

U Haagu od 2004.

Suđenje bivšim čelnicima HR Herceg Bosne - premijeru Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, zapovjedniku vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, zapovjednicima HVO-a generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, te šefu komisije za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću, počelo je 26. travnja 2006. pod optužbom za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su namjeravali pripojiti Hrvatskoj 1993./1994. Oni su se inače predali Haškom tribunalu još 2004.

dnevni list


Nema komentara

Anketa

Ustavi