RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pripadnici Granične policije ilegalno prisluškivali građane BiH

Napisano 20.09.2014. 19:47
Granična policija

Određen broj policijskih službenika Granične policije BiH koristio je mimo zakona uređaje za prisluškivanje građana u BiH, zbog čega je u posljednjih nekoliko dana u potpunosti promijenjen kadar u Središnjem istražnom uredu ove policijske agencije.

Naime, inspekcija koju je formirao ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, pregledom prostorija ove policijske agencije, otkrila je tri uređaja za prisluškivanje za koje ne postoji nikakva dokumentacija u ovoj agenciji, saznaje Večernji list. Granična policija službeno u dokumentaciji posjeduje dva uređaja za prisluškivanje koja su prijavljena Ministarstvu sigurnosti i s kojima se, kako je spomenutim inspekcijskim nadzorom utvrđeno, postupa u skladu sa zakonom barem kada je u pitanju prisluškivanje, međutim ostala tri uređaja se u zgradi nalaze nezakonito.

Do sada nije poznato tko je, zbog čega i s kojim ciljem te uređaje unio u zgradu Granične policije i u koje su svrhe ti uređaji korišteni.

Kako doznaje Večernji list iz Granične policije BiH, nelegalni uređaji za prisluškivanje se nisu nalazili u prostoriji koja je namijenjena za prisluškivanje, nego su pronađeni u uredima određenih policijskih službenika. Oni, pak, nisu mogli dati odgovore na pitanje odakle su stigli ti uređaji i koliko se dugo isti nalaze u ovoj instituciji, a pretpostavaka istražitelja je da su tu više od sedam godina. Iz Granične policije ističu kako ova institucija ima prostoriju u kojoj se nalaze legalni uređaji za prisluškivanje, te je ta prostorija pod stalnim videonadzorom, a uređaji se koriste isključivo po nalogu suda.

“U te prostorije se ulazi tek onda kad sud izda nalog za mjere prisluškivanja. Postoje određeni policijski službenici koji mogu raditi taj posao, a u prostoriju se može ući tek nakon unošenja određene lozinke, tako da tim uređajima pristup ima veoma mali broj službenika. Sve se bilježi i mora biti transparentno”, navode iz GP-a.

Nelegalni uređaji za prisluškivanje nisu jedina nepravilnost koja je utvrđena inspekcijskim nadzorom Središnjeg istražnog ureda.

Naime, utvrđene su razne nepravilnosti kada je u pitanju vođenje određenih evidencija i postupanje s arhivom. Primjerice, za svaki izlistaj telefonskih poziva određenog građanina koji se prisluškuje moralo se upisati u evidenciju za koga se izlistavao popis telefonskih poziva i u koju svrhu, međutim, ta evidencija se nije uredno vodila.

Također, u evidenciju nije upisano po čijim nalozima i u koje svrhe su vođena prisluškivanja određenih osoba. Nepravilnosti su utvrđene i po pitanju postupanja s transkriptima razgovora prisluškivanih osoba. Naime, transkripti koji nastanu prilikom presretanja razgovora su arhivska građa za koju je propisan način i procedura na koji se s njom postupa. Po zakonu je propisan rok koliko dugo se isti moraju čuvati i na koji način, što nije bila praksa rada određenih policijskih službenika, a neki su se čak udostojili na svoju ruku uništiti određen broj transkripata, što je kazneno djelo.

“Ako se arhiva, odnosno transkripti uništavaju, tada postoji jasna zakonska procedura po kojoj se ovaj postupak provodi. Najprije je potrebno formirati povjerenstvo koje će nadgledati uništavanje kako ne bi došlo do nepravilnosti, a nikako to ne smije napraviti sam policijski službenik kao što je to bio slučaj u ovoj agenciji”, tvrde iz Granične policije.

Zbog navedenih nezakonitih radnji i nepravilnosti u radu u posljednjih tjedan dana, u Središnjem istražnom uredu, Upravi za operacije, ali i terenskim uredima Granične policije je došlo do internih premještaja čak 39 policijskih službenika.

Budući da je istraga još u tijeku nije poznato koliko njih će po okončanju iste kazneno odgovarati i biti suspendirano s posla. Kako navode iz Granične policije nova rješenja su donesena u interesu službe i u cilju unapređenja rada u službi, a naročito podizanja učinka rada na višu razinu u svim segmentima rada i obavljanja svakodnevnih policijskih zadaća.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi