RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pripreme za izgradnju Termoelektrane u Kongori

Napisano 25.04.2010. 13:41
EP HZ HB

Javno poduzeće “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna” intenziviralo je pripreme za izgradnju Termoelektrane “Kongora” u istoimenom mjestu na području općine Tomislavgrad, jer su od lokalnih vlasti i Ministarstva privrede Hercegbosanske županije dobijene lokacijske dozvole za istražne radove – izjavio je generalni direktor ovog poduzeća Matan Žarić.

Žarić je  rekao da su dosadašnji istražni radovi pokazali da na lokalitetu Kongora postoje velike zalihe lignita i da se na ovom području može graditi Termoelektrana jačine 550 megavati, koja bi godišnje proizvodila 3 000 gigavat-sati električne energije.

“Naš sljedeći korak je izrada strateške studije utjecaja na okoliš i javna rasprava na nivou lokalne zajednice, jer mi ćemo Termoelektranu u Kongori početi graditi tek kada lokalna zajednica, odnosno stanovništvo općine Tomislavgrad daju suglasnost za ovaj projekat”, naveo je Žarić.

Čelni čovjek “Elektroprivrede HZHB” naglasio je da ovo poduzeće može financirati samo pripremne radove za realizaciju ovog kapitalnog elektroenergetskog projekta, a ako dobiju “zeleno svjetlo” lokalne zajednice, kako je rekao, Termoelektranu u Kongori gradili bi sa strateškim partnerom jer je riječ o projektu čija je vrijednost oko 1,1 milijardi eura.

“Strateški partner biće odabran na međunarodnom natječaju, a realizacija ovog projekta značila bi otvaranje oko 800 novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici”, rekao je Žarić i dodao da će idućeg mjeseca u Tomislavgradu biti organiziran okrugli sto o energetskim projektima.

Vlada FBiH 24.ožujka  ove godine donijela je odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje prioritetnih elektroenergetskih objekata. Riječ je o 16 hidroelektrana, šest termoelektrana i šest vjetroelektrana. Među ovim objektima su i Rudnik i Termoelektrana u Kongori, te vjetroelektrana u Mesihovini u općini Tomislavgrad, kao i vjetroelektrana na Borovoj Glavi u livanjskoj općini.


Nema komentara

Anketa

Ustavi