RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Propali pregovori o Vladi FBiH, ne isključuje se mogućnost raspada koalicije

Napisano 25.02.2015. 21:06

U 19:20 prekinuti su pregovori o formiranju Vlade Federacije BiH i bit će nastavljeni u nedjelju u 16 sati, kazao je ovo na upravo završenoj konferenciji za novinare Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i jedan od sudionika razgovora.

Čović je kazao da on zagovara stav da u nedjelju partneri u formiranju vlasti u Federaciji BiH jasno kažu mogu li ili ne mogu formirati vlast.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je da je SDA do sada pokazala spremnost da napravi ustupak, izrazivši nadu da će do razgovora u nedjelju “sazrjeti stavovi kod nekih drugih”.

Izetbegović je večeras u izravnom uključenju u Dnevnik Federalne televizije kazao da nije isključeno da DF prihvati i logiku da neka ministarstva vrijede puno više nego druga, te da ostane kod zahtijeva za četiri ministarske pozicije, a da se HDZ , kako je rekao zadrži u hrvatskoj kvoti od pet ministarstava. On je rekao da je SDA spremna prepustiti DF-u jedno ministarsko mjesto namijenjeno Bošnjacima i spustiti broj zahtijevanih ministarstava sa osam na sedam.

Nije, međutim,  isključio ni mogućnost da dođe do raspada koalicije, ukoliko svi ostanu kod svojih stavova, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan hoće li onda biti imenovano Vijeće ministara, ako se ne postigne dogovor o Vladi FBiH, Izetbegović je rekao da je rok za imenovanje Vijeća ministara 11. ožujka i izrazio nadu “da ćemo se do tada valjda nekako dogovoriti”. U nedjelju će biti radni dan, dodao je, aludirajući na nastavak pregovora o Vladi F BiH.

Predsjednik DF-a Željko Komšić nije želio iznositi detalje razgovora, navodeći da “ne želi kvariti atmosferu”.

Kako saznaje Avaz i HDZ-a i DF-a u Vladi FBiH hoće po šest ministarstava, dok SDA hoće osam, a poznato je da Vlada broji 16 ministarstava, pa je jasno da je želja puno više od broja ministarstava.

Također, list saznaje da bi svi htjeli Ministarstvo financija, zatim Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. Na cijeni je i Ministarstvo prometa i komunikacije te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i resori zdravstva te razvoja i poduzetništva.

Pregovori u zgradi Predsjedništva BiH počeli su u 17 sati.

Izaslanstvo HDZ-a činili su lider ove stranke Dragan Čović, te potpredsjednik stranke i predsjednik FBiH Marinko Čavara. U izaslanstvu SDA su bili Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, te Fadil Novalić mandatar za sastav Vlade FBiH, dok su u izaslanstvu bili DF-a Željko Komšić, predsjednik, Sifet Podžić, glavni tajnik i Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi