RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Puljić: Osuditi pozive za prelazak na islam

Napisano 02.04.2010. 15:45
Puljić

SARAJEVO - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić očekuje od svih struktura - i vjerskih i državnih - da reagiraju na slučajeve poput onog iz Maglaja i drugih gradova u BiH u kojima se nemuslimani, pa čak i pravoslavni i katolički svećenici, pozivaju da pređu na islam. "Očekujemo od nadležnih vlasti i vjerskih zajednica iz kojih to potiče da energično reaguju i sačuvaju duh tolerancije i suživota na ovim prostorima" - rekao je Puljić na konferenciji za novinare.

On naglašava da ne smije biti manipulacije vjerom, već treba poštovati slobodu savjesti.

Govoreći o odnosu čovjeka prema vjeri u ovim teškim trenucima, Puljić je naglasio da čovjek koji trči za potrošačkim mentalitetom i za utilitarizmom često izgubi sebe, a kada izgubi ovozemaljsku sigurnost onda postaje svjesniji da mu jedino ostaje Bog kao najsigurnije uporište.

"Često ovakve situacije čovjeka vraćaju da nađe sebe i da u sebi otkrije Boga. Ovakve situacije ga natjeraju da postane svjestan sebe, a time i uporišta u Boga, odnosno sebe", pojasnio je Puljić.

Govoreći o toku priprema na izgradnji spomenika papi Ivanu Pavlu Drugom ispred Katedrale u Sarajevu, on je istakao da to ne ide jednostavno, kao što i inače u BiH ništa ne ide jednostavno, nego sve mora da bude složeno.

"Nadam se da će pobijediti dobra volja i podrška onih koji smatraju vrijednim da podignemo taj spomenik" - rekao je Puljić.

Srpski povratnici u Maglaju i sveštenik Dalibor Đekić pozvani su da u subotu, 27. marta, prisustvuju tribini o prelascima nemuslimana na islam pod nazivom "Naš put u islam". Kao organizator tribine potpisan je "Poziv u raj - poziv u dženet".

Islamska zajednica BiH saopštila je da nije upoznata sa pozivom na tribinu o prelascima nemuslimana na islam koji su dobili pravoslavni vjernici i njihov sveštenik u Maglaju, ističući da ne podržava takve aktivnosti.

Srna


Nema komentara

Anketa

Ustavi