RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Punih 86 godina nakon odlaska Ivana Rupčića iz Urugvaja stigli njegovi potomci

Napisano 21.10.2014. 22:27
Punih 86 godina nakon odlaska Ivana Rupčića iz Urugvaja stigli njegovi potomci

Drama s happy endom, bio je plan Rubena Rupčića i njegovog sina Richarda iz Montevidea u dalekom Urugvaju, da pronađu rodbinu u Hercegovini. Na sinov prijedlog Ruben se nevoljko otisnuo na dalek put. Dvadesetak dana boravka u Italiji i Grčkoj bili su im svojevrsna aklimatizacija na Europu, a onda su krenuli, pa što bude.

Jedini tragovi bili su im 86 godina stara putovnica i skoro upola manje pismo na čijoj poleđini je stajala adresa Pero Rupčić, Hardomilje. Sletjeli su u Split, pa vođeni tragom iz putovnice stigli u Mostar. Smjestili su se u istočnom dijelu grada i uz pomoć putovnice počeli se raspitivati.

 „Kad su već gubili nadu, netko ih je savjetovao da pokušaju u Ljubuškom. Tako su krenuli ovamo“, pripovijeda Tomislav Rupčić, Perin sin.

Međutim, tu započinje vrhunac obiteljske drame.

 „Kad su stigli u Ljubuški ušli su u prvi kafić 'Nautica', počeli se raspitivati. Kako nitko od gostiju nije znao engleski i španjolski na papiru su napisali Pero Rupčić, Hardomilje. Slučaj je htio da naiđe jedan moj prijatelj koji nešto razumje engleski, nazvao me i veli – ovdje su dvojica stranaca koji traže nekog Peru Rupčića. Kojeg Peru, mislim se, pa odlučim otići pogledati. Uz put slučajno nazovem tetku, časnu sestru Mironu, spomenom da sam pošao vidjeti neke strance koji traže Peru Rupčića, a ona meni odmah – idi u Ljubuški i vodi ih kući to su mu sigurno rođaci“, u dahu pripovijeda Tomislavov rođak Krešimir Rupčić, pa ističe:

„Srećom oni su čekali dok sam došao. Kako bi odgonetnuo što je po srijedi, opet nazovem sestru Mironu, onda je ona s njima razgovarala na engleskom i tako su riješene dvojbe, dobili smo rođake za koje nismo znali.

Dok su stigli do kuće Tomislava Rupčića čiji je otac Pero kojeg su u stvari i tražili, sin Ivanovog brata Bože, na nogama je bila sve rodbina. Kako i ne bi kad stižu rođaci iz Urugvaja za koje ne znaju.

„Ikan je pisao braći Boži i Peri, četvrti brat fra Leonardo ubijen je 1945. godine u Širokom Brijegu, a onda je sve prestalo. Kad je otišla u SAD bakina sestra časna Mirona, ona je preko fra Bonicija i Ljudevita Rupčića zahvaljujući nekom svećeniku iz Zadra, uspjela uspostaviti kontakt i prije 43 godine sastati se s Rubenom koji je tada studirao u SAD-u. Saznala je da djed Ikan, kako su Ivana zvali, misli da je u ratu cijela obitelj pobijena. Kontakt je ponovo izgubljen 1977. godine,“ ističe Tomislavov sin Božan koji je preuzeo ulogu vodiča i prevoditelja.

Uglavnom, Rupčići su raširenih ruku dočekali svoje Urugvajce, pansion u Mostaru je otkazan, stvari prenijete, uslijedila su tri zajednička dana tijekom kojih ni suza nije manjkalo. Na kraju su kolonom automobila ispratili rođake do graničnog prijelaza Bijača, kojih pola sata prije nego su pristigli novinari.

„Žive u glavnom gradu Urugvaja Montevideu. Richard je rekao doći iduće godine. Djed Ikan je imao farmu. Ruben kaže da je puno radio, a malo pričao. Samo jednom kao mali, čuo je oca da priča na hrvatskom s nekim čovjekom, koji se je vratio u Jugoslaviju. Jednom i nikad više.

Prvi dan smo pričali, drugi su obišli bakin i djedov grob i staro Hardomilje, posjetili Međugorje… Treći su bili na misi i izazvali opću pažnju… Trebat će vremena da se povratimo od iznenađenja, a njima još više. Ruben je rekao da je tek dolaskom ovdje shvatio oca kojem nije bilo nimalo lako“, kaže Božan.

 

Malobrojni Hrvati u Urugvaju

Iako nije bio jedini, Ivan – Ikan Rupčić jedan od rijetkih Hercegovaca koji se otisnuo u Urugvaj, zemlju 3,7 puta veću od BiH, čiji je današnji predsjednik planetarno popularni Jose Muica, poznat i kao „najsiromašniji predsjednik na svijetu“! Procjene govore da u Urugvaju danas živi desetak tisuća Hrvata i njihovih potomaka među kojima su Hercegovci prava rijetkost, od čega polovica u 1,5 milijunskom Montevideu. Prema knjizi Ljubomira Antića „Hrvati u Južnoj Americi“, Zagreb 1991., prvi Hrvati u toj zemlji spominju se još u 18 stoljeću, ali su poput Ikana Rupčića u nešto većem broju stizali tek između dva svjetska rata.

Ljportal.com


Nema komentara

Anketa

Ustavi