RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Radončić: BiH je ugrožena sve dok se odnosi Hrvata i Bošnjaka ne riješe

Napisano 29.11.2015. 18:36

Posljednji teroristički napadi zgrozili su svijet. Iako jača podrška teroristima Islamske države, a svijet se djelomično ujedinjuje u borbi protiv njih, jača i protumuslimanska histerija. Predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić u intervjuu za Večernji list kaže kako su zbog toga Bošnjaci sada u vrlo delikatnoj poziciji.

- Mi smo autohtoni muslimani među kojima nikada nije bilo džihadista. Zaista smo se borili za sekularistički državni standard. Prošli smo kroz više generacija suživota s drugim konfesijama i nacijama. U tome smislu Bošnjaci, kao najveća žrtva rata, narod nad kojim je ipak počinjen genocid, nisu prihvatili radikalizam kao dominantno uvjerenje. Morate znati da tijekom rata u opkoljenom Sarajevu Bošnjaci nisu srušili nijednu pravoslavnu, katoličku ili židovsku bogomolju. Pojavom ISIL-a u cijelom se svijetu vidi zadojenost radikalnom ideologijom koja, nažalost, nije prošla ni mimo ovih prostora. Danas je problem radikalizma gotovo jednako izražen u Francuskoj i BiH. Pri tome, tamo su napadi izazvali puno više ljudskih žrtava i materijalne štete. To je sada globalni, ali i europski problem, rekao je Radončić.

Kaže i kako je oduvijek smatrao da je multietničnost prednost BiH te kako je uvjeren da BiH može biti novi poligon dobra, dobrih poruka i multietničkog života uz sve napetosti koje postoje čak i u međunacionalnim odnosima.

Prema njegovim riječima, mi se u BiH suočavamo s terorističkim opasnostima, ali i s drukčijim prakticiranjem vjere od onoga što je bilo imanentno stoljećima.

- Vehabizam je uvezen, on sada postoji u BiH. Imamo veliku sreću što je na čelo Islamske zajednice došao reis Husein Kavazović, koji zaista počinje stvari nazivati pravim imenom i koji provodi veliku edukativno-vjersku misiju da se Bošnjaci muslimani vrate svom načinu prakticiranja vjere, ističe Radončić.

- Sigurnosne službe u BiH, kao i svuda u svijetu, rade svoj posao. O većem ili manjem uspjehu može se govoriti. Problem sigurnosti u BiH atomizirana je sigurnosna zajednica, počevši od policijskih agencija do obavještajne službe. Očekujem da će nova vlast dati snažan doprinos depolitizaciji policijskih agencija, ali i tužiteljstava jer, prema našim zakonima, tužitelji vode istrage. Njihova se pozornost treba s montiranih političkih procesa usmjeriti na borbu protiv sustavne korupcije i terorizma. Sigurnosne strukture moraju biti bolje koordinirane i to jest ozbiljan problem, navodi lider SBBBIH.

Komentirajući 20. obljetnicu od Daytonskog mirovnog sporazuma, Radončić kaže kako od početka ističe da je Daytonski sporazum teško spektakularno popravljati i da nisu realne nove međunarodne konferencije.

- Daytonski sporazum treba mijenjati procesom pridruživanja BiH Europskoj uniji. No, Daytonski je sporazum postao alibi za nešto što je neobranjivo. U ovoj državi za 20 godina mira nije učinjeno praktično ništa. U Republici Hrvatskoj je sagrađeno oko 1800 kilometara autocesta, a kod nas samo stotinjak. Prvi smo u Europi po nezaposlenosti, prvi po sustavnoj korupciji. Je li nam možda Dodik ili netko drugi smetao da napravimo autoceste kroz Federaciju ili potaknemo gospodarski razvoj? Čvrsto vjerujem da Dayton služi političarima da sakriju svoju nesposobnost i korupciju, navodi Radončić.

- Bošnjački politički faktor mora biti stabilizirajući u međunacionalnim i međuentitetskim, pa i ukupnim odnosima u državi. Do prije nekoliko mjeseci mi smo imali vrlo loše unutarbošnjačke odnose koji su bili problem sami sebi, ali i drugima. Pojava Demokratske fronte (DF) i Željka Komšića kao kvazimultietničke stranke kojoj je zapravo cilj bio rušenje međunacionalnih odnosa, podrivanje hrvatsko-bošnjačkog povjerenja na takav način da su Bošnjaci izborom Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva majorizirali Hrvate, dovela je do toga da se država BiH našla u potpunom kolapsu. Taj je kolaps bio skupo plaćen. Zaustavili smo sami sebe na putu prema euroatlantskim integracijama i ja sam imao tri mogućnosti: praviti koaliciju s DF-om i SDP-om i onda eliminirati legitimnog pobjednika izbora kod Bošnjaka, čime bi se stvorila nevjerojatno konfliktna situacija među Bošnjacima. Druga je opcija bila da s balkona promatram kako Komšić ucjenjuje SDA i HDZ ili pak da uz sve ideološko-razvojne razlike pružim ruku. Progutali smo svi ježa ili žabu i odlučili stabilizirati ukupno stanje u BiH, ističe Radončić komentirajući kako je zakopao ratne sjekire s Bakirom Izetbegovićem.

Radončić upozorava da će, ako ne stabiliziramo BiH i ne riješimo vrlo važno pitanje odnosa Hrvata i Bošnjaka, biti ugrožena državnost BiH.

- Zato je važna nova koalicija, u kojoj su dvije vrlo snažne političke stranke – izborni pobjednik je SDA, a SBB je drugi u Federaciji BiH. Očekujem od gospodina Izetbegovića i od sebe samoga hrabrije odluke. Njemu će biti puno lakše jer mu neće stalno puhati u leđa iz lijevih populističkih stranaka, mislim prije svega na SDP i DF, stranaka čiji je ugled u javnosti potpuno devastiran, tvrdi Radončić za Večernji list.


Nema komentara

Anketa

Ustavi