RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Raspodjela poticaja u SBŽ: Devedeset posto u korist jednog naroda

Napisano 27.09.2014. 14:40

Mljekarima s područja Srednjobosanske županije koji su nedavno, nezadovoljni kašnjenjem isplate poticaja, prosvjedovali pred zgradom Vlade SBŽ te organizirali prosvjednu vožnju traktorima ulicama Travnika, sjedišta županijskih institucija, uskoro će biti isplaćeni poticaji za prva dva kvartala ove godine koje im duguje resorno federalno ministarstvo. Obećanje da će isplata poticaja mljekarima s područja SBŽ biti prioritet dao je federalni premijer Nermin Nikšić, a njegovo obećanje ministrima u Vladi SBŽ na ovotjednoj je sjednici prenio Senad Selimović (SDP BiH), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi SBŽ. Na pitanje zašto se kasnilo s isplatom poticaja, Selimović je prenio saznanja stranačkog kolege Nikšića po kojima je federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović, koji je trenutačno u pritvoru upravo zbog pronevjera proračunskog novca i utaje poreza, skrio zahtjeve srednjobosanskih poljoprivrednika u ladicu, iz samo njemu znanih razloga.

"Hoće li Lijanović i za to odgovarati, nije mi poznato", kaže ministar Selimović.

Nakon isplate poticaja s federalne razine, na dnevnom redu Vlade SBŽ našao se i Program i kriteriji utroška sredstava iz Proračuna SBŽ za poticaje poljoprivredi. Poticaje za farmski uzgoj krava dobilo je ukupno 247 korisnika kojima će biti isplaćeno 130. 970 maraka. 215 pčelara dobilo je poticaje u ukupnom iznosu od 73 650 maraka. Za proljetnu sadnju malina poticaje u iznosu od 66. 030 maraka dobilo je 78 poljoprivrednika, dok je osam korisnika dobilo 7830 maraka poticaja za jesenju sadnju jagoda i jagodičastog voća. Podizanje novih zasada visokostablašica Vlada SBŽ potiče s 26.720 maraka, a poticaje je dobilo 19 voćara.

Na činjenicu da je više od 90 posto korisnika bošnjačke nacionalnosti i ovaj je put burno reagirao Nikola Grubešić (HDZ BiH), ministar zdravstva u Vladi SBŽ.

"Opet ću ponoviti svoj raniji stav po ovom pitanju i obrazložit zašto nikad neću dići ruku za ovakav Program poticaja. Po njemu ispada da mi Hrvati ne želimo raditi, a zapravo vjerujem da nije tako. No, nije jasno zašto nas se uporno zaobilazi prilikom dodjele poticaja?“, upitao se ministar Grubešić. Selimović je odgovornost za neravnomjernu raspodjelu po nacionalnom ključu prebacio na općinske službe, a iznio je i teoriju da su poticaji koje dodjeljuje Vlada SBŽ 'sirotinjski' te da poljoprivredni proizvođači hrvatske nacionalnosti, a koji po Selimoviću imaju proizvodnju većeg obima, nemaju ni interesa za njih konkurirati.

Ma što da je razlog, ministar niti jednog resora sebi ne bi smio dozvoliti ovakvu raspodjelu u korist samo jednog naroda", poručio je svojem kolegi ministar Grubešić što je diglo tenzije na Vladi SBŽ.

Program poticaja ipak je dobio potporu većine, a protiv njega su bila trojica ministara imenovana na prijedlog HDZ BiH.

Iz rasprave se da zaključiti da hrvatski poljoprivredni proizvođači ni na jednoj razini vlasti ne prolaze dobro, osim naravno izuzetaka bliskih ministru Lijanoviću. Konkuriraju li na federalnoj razini, njihovi zahtjevi završavaju u ladicama, a županijski su poticaji za njih mizerni. Barem je takvog mišljenja resorni županijski ministar Senad Selimović.

Artinfo.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi