RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Raspodjela pozicija: Željana Zovko ministrica vanjskih poslova?

Napisano 20.12.2014. 23:09
Lideri DF-a, SDA i HDZ-a BiH uskoro započinju razgovore

Nakon što su članovi Predsjedništva SDA podržali prijedlog zamjenika predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, te sa 17 glasova kandidirali Denisa Zvizdića za mandatara Vijeća ministara BiH, očekuje se početak razgovora SDA, Demokratske fronte, članica Hrvatskog narodnog sabora predvođenih HDZ-om BiH, te stranaka Saveza za promjene.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je za Oslobođenje kako su članice HNS-a zainteresirane za poziciju ministra vanjskih poslova, te da će ovaj put biti više dama u samoj vladi. Samim tim mnogi već vide Željanu Zovko na ovoj poziciji, savjetnicu predsjedavajućeg VMBiH Vjekoslava Bevande, te kandidatkinju HDZ-ove liste za Europski parlament. Ovo bi značilo i da će strankama iz RS-a pripasti pozicija ministra financija. Kada je riječ o Savezu za promjene (SDS, PDP, NDP), potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović trebao bi se vratiti na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a neslužbeno će PDP-u pripasti jedno ministarsko, a jedno mjesto zamjenika ministra.

- Sve što vam mogu reći jeste da će PDP sigurno sudjelovati u novom sazivu Vijeća ministara BiH, u skladu sa sporazumom koji su postigle članice Saveza za promjene, ali i onim potpisanim sa partnerima iz Federacije BiH. O imenima ćemo raspravljati tek kada se postigne dogovor o tome koje mjesto kome pripada, kazao im je Igor Crnadak, generalni tajnik PDP-a.

 

HDZ-u prvi potez

A upravo se Crnadak spominje kao jedno od rješenja za novi saziv VMBiH, dok će iz SDS-a za ministra sigurnosti predložiti Dragana Mektića, sadašnjeg direktora Službe za odnose sa strancima BiH i bivšeg zamjenika ministra sigurnosti BiH. Imajući u vidu kako su dosad i iz SDA i iz DF-a kazali da su zainteresirani za mjesta ministra civilnih poslova i člana Kolegija državnog Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda, iz Fronte su jučer rekli kako bi, u slučaju da SDA uzme rukovodeće mjesto u oba doma PSBiH, oni tražili dvije ministarske pozicije. Uz civilne poslove, to bi mogla biti obrana, na čije čelo bi došao generalni tajnik DF Sifet Podžić. Ukoliko pak DF dobije civilne poslove, na tom bi se mjestu mogao naći dojučerašnji savjetnik za vanjsku politiku Željka Komšića Davor Vuletić.  

Podžićje nedavno kazao za Oslobođenje kako je svoju profesionalnu karijeru završio, te da mu je želja pomoći lideru Željku Komšiću u jačanju stranke, ali da se neće protiviti odluci Predsjedništva DF-a ukoliko bude kandidiran. Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra kako je bit cijele priče da se HDZ-u BiH prepusti prvi potez, kako se "ne bi tražio izgovor za istupanje iz sporazuma".

- Nisam siguran da će to biti vanjski poslovi, dodao je Krsmanović.

 

Traže po šest ministara

Kako Adil Osmanović nije dobio podršku vrha SDA za mandatara VMBiH, moguće je da će ostati u resoru izbjeglih i raseljenih, samo na državnoj razini, dok je za poziciju ministra civilnih poslova zainteresiran drugi potpredsjednik SDA Senad Šepić. Iako su dobili  informaciju kako je Šepić sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem razgovarao i prije posljednje sjednice Predsjedništva SDA, on to nije potvrdio.

- Predsjedništvo SDA razmotrilo je zahtjeve šire stranačke baze da se prilikom imenovanja uvaži teritorijalni princip, uz odabir stručnih kandidata koji imaju izborni legitimitet i podršku organa stranke. Ovakav je pristup podržao zamjenik predsjednika SDA i vjerujem da će se debalans prema određenim regijama, Krajini i RS-u, ispraviti već prilikom formiranja novog saziva Vijeća ministara, kazao je Šepić.

Nakon što je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović za Oslobođenje kazao kako stranke HNS-a očekuju na razini Vlade Federacije šest ministara - pet hrvatskih pozicija i jednu srpsku, oglasili su se iz Demokratske fronte. Poručili su da će i Fronta, u skladu s izbornim rezultatom, koji ni na jednoj razini nije gori od onog koji su ostvarile članice HNS-a, tražiti jednak broj mjesta na federalnoj razini, jer smatraju da povjerenje njihovih glasača nije manje vrijedno od onog koje je dobio Hrvatski narodni sabor predvođen HDZ-om,  piše Oslobođenje.

Međutim, ranije su iz DF-a jasno kazali kako nemaju namjeru tražiti za sebe dužnosti u izvršnoj vlasti koje su namijenjene hrvatskim političkim predstavnicima.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi