RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ratni ciljevi u novom pakiranju: Distriktima Stolac i Neum dočepati se izlaza na more

Napisano 24.10.2016. 20:01

Da se sarajevskim medijskim i političkim krugovima itekako razmišlja o bošnjačkom koridoru do mora preko Stoca svjedoči i vijest koju je plasirala N1 televizija, predstavljajući je kao još jednu inicijativu za preustroj BiH, koja se, zamislite, priprema ni manje ni više nego u Washingtonu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Distriktima do mora

-Da ova inicijativa postoji kažu u nevladinim organizacijama u Washingtonu, dok američka administracija to demantira. Je li na pomolu nova ustavna reforma, pita se autor ove “ekskluzivne” N1 televizije Boris Brezo, ne navodeći nazive “nevladinih organizacija iz Washingtona”.

Prema toj navodnoj inicijativi, kako “ekskluzivno” saznaje N1, “traži se uvođenje još dva distrikta. Jedan bi bio u Srebrenici, a drugi na području Stoca i Neuma, gdje su u posljednje vrijeme vidljive tenzije”.

I dok se zna tko je i zbog čega u Stocu “izazvao tenzije” fizičkim nasiljem prekinuvši izbore, nije poznato da u Neumu, u kojem gotovo isključivo žive Hrvati postoje bilo kakve tenzije, ali se i to može izmisliti za potrebe plasiranja najnovije medijsko-političke provokacije.

 

Navodna američka inicijativa

“Očekivanja su bila pogrešna. Situacija, nakon izbora, je sve gora. Reforme su ponovno u drugom planu. Ne bih sada spominjala autore, dok se ne završe izbori u Americi”, komentirala je putem Skype-a za N1 televiziju, javnosti nepoznata, Ajla Delkić najnoviju tobože američku inicijativu o distriktima Srebrenica, Stolac i Neum.

O autorima navodne inicijative nisu čuli ni u Američkom veleposlanstvu u Sarajevu. No, bilo kakve ideje o uvođenju distrikta teško da može proći bez otvaranja pandorine kutije, koja obiluje lepezom ustavnih ponuda – od ukidanja entiteta do potpune federalizacije, zaključuje N1.

Tako je ideja o distriktima Srebrenici, Stocu i Neumu, na jednom stekla status ozbiljnije inicijative u rangu one predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, o kojoj su diskutirali gosti iz Zagreba, Beograda i Sarajeva, (gdje u pravilu gost bude neki unitarista, ovaj put to je bio gostujući profesor Sveučilišta u Mostaru Mirko Pejanović).

 

Izetbegovićev Srbin Pejanović

Profesor Pejanović, srpska ikebana u Izetbegovićevom ratnom Predsjedništvu R BiH tako je zaključio kako će promjena daytonskog uređenja biti moguća tek kad u Parlamentu BiH prevladaju građanske stranke, te se, na tragu koncepta građanske BiH,  založio za BiH kao državu regija. Govorio je Pejanović i o potrebi implementacije presude u predmetu Sejdić- Finci, kako bi se eliminirala diskriminacija nacionalnih manjina, no ni jednom riječju “gostujući profesor Mostarskog sveučilišta” nije spomenuo da su i Hrvati diskriminirani jer su im u dva navrata Bošnjaci birali člana Predsjedništva i predstavnike u federalnu izvršnu vlast, te da je dvoentitetsko daytonsko uređenje ne samo nefunkcionalno već i nepravedno, jer su u oba entiteta jedino Hrvati manjinski narod

 

Mikulić: S tri federalne jedinice i tri Roma mogu u Predsjedništvo

Na sreću iz studija u Zagrebu  replicirao mu je politički analitičar Mate Mikulić koji je artikulirao ideju političkih predstavnika Hrvata iz BiH

Pojasnio je kako je problem BiH u tome što Bošnjaci žele dominirati u cijeloj BiH, Srbi žele još više autonomije Republike Srpske, dok Hrvati, s pravom, traže da i oni imaju svoje nacionalne, političke institucije.

-Dayton je sam po sebi luđačka košulja. Uspostava distrikta Srebrenica, Stolac i Neum, dodatno bi usložilo situaciju i dovelo ne do skidanja, već do zatezanja te luđačke košulje, slikovito je komentirao Mikulić “najnoviju inicijativu”

– Ako bi BiH bila uređena kao što su uređene višenacionalne europske države poput Švicarske i Belgije, na načelima federalizma, gdje federalne jedinice ne bi morale biti teritorijalno povezane i ne bi bile ekskluzivno nacionalne ali s nacionalnim većinama jednog, drugog i trećeg naroda, onda bi se time, automatski riješilo i pitanje “Sejdić- Finci”. Tad bi se svi, bez obzira na nacionalnosti mogli kandidirati i tri Roma mogla bi biti u Predsjedništvu BiH, ako bi ih izabrali građani tih triju federalnih jedinica, zaključio je Mikulič.

 

Poveznice:

Izetbegović pristao na tri republike uz izlazak na more i Podrinje
Boyle Izetbegoviću: Stavite točku na prijedlog o Sutorini i posvetite se Neumu, izgradite luku dolje
Bošnjački Sabor 1993: "BiH nam je sredstvo, a ne cilj!"


Ispiši
Ocijeni: 3.3
10960 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi