RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ratni zločini: Hrvatski zarobljenici u Bijelom Polju svakodnevno vođeni na prinudne radove

Napisano 02.10.2015. 18:15

Svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je izjavio da je u Bijelom Polju (općina Mostar) svakodnevno izvođen na kopanje tranšeja i bunkera.

Alen Rozić je kazao da su ga u lipnju 1993. godine, kao pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zarobili vojnici Armije BiH (ABiH).

- Nekoliko dana sam proveo u mjestu Meke, u nekoj kući. Tu je bilo dosta civila hrvatske nacionalnosti. Nakon toga, nas 15 vojno sposobnih muškaraca odlazimo u Skenderove kuće. Tu smo svakodnevno išli na rad. Vodi nas Vojna policija ABiH - ispričao je svjedok.

On je poslije toga odveden u osnovnu školu u Bijelom Polju. Tu je zatekao oko 108 civila. Rekao je da su uvjeti u školi bili jako loši, te da su spavali na podu.

- Ćurić je bio glavni koji je izvodio civile. Svako jutro dolazi vojna policija. On je puštao policiju u dvoranu i bio je s njima - dodao je Rozić.

Svjedok je rekao da je čuo od drugih da je Hebib Čopelj izvodio svjedokinju B i Mladenku Nikolić iz škole, te da su išle da čiste kuće.

Tužitelj Stanko Blagić je predočio svjedoku izjavu iz 2006. u kojoj je kazao da je Ibrahim Demirović izvodio žene iz škole.

On je odgovorio da ostaje kod te izjave, jer je “sigurnije ono što je rekao 2006. godine”.

Ćurić je, s Demirovićem, Mehmedom Kaminićem, te Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom, optužen za sudjelovanje u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od lipnja do prosinca 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Rozić je rekao kako ne zna je li netko izdavao naređenja Ćuriću i da ih on nije nikad vodio na radove.

- Ćurić je uvijek u prisustvu vojne policije dolazio - kazao je svjedok.

Kako prenosi BIRN - Justice Report, suđenje će se nastaviti 14. listopada.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi