RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ravno: Iz pepela do uspješnosti u poljoprivredi, turizmu i speleološkim istraživanjima

Napisano 19.06.2016. 15:02

Kao prvo napadnuto naselje u BiH Ravno je postalo simbol stradavanja i razaranja u Bosni i Hercegovini. Za ovo pitomo mjesto na jugoistoku Hercegovine i danas se vežu sve one izjave “kako to nije naš rat” i to u vrijeme dok su jake snage agresorske JNA i pridruženih rezervista iz Crne Gore i Srbije razarale stambene i gospodarske objekte na ovom području. No, baš poput feniksa, i Ravno se podiglo iz tog pepela i godinama nakon tog žestokog razaranja i svih tih šteta polako se razvijalo u mjesto poznato prije svega po velikim površinama zasađenog voća i povrća u plodnom Popovom polju. Uz brojne projekte u poljoprivredi, u općini Ravno zadnjih se godina dosta uradilo i na izgradnji novih i modernih prometnica te povezivanju s dubrovačkim primorjem gdje živi i radi veliki broj prijeratnih mještana ovog naselja. “Dugi niz godina ponosni smo na činjenicu da je dio Popovog polja u našoj općini zapravo i najveći voćnjak u BiH, ali i dosta šire. Puno je projekata realizirano baš na tom planu razvoja poljoprivrede u plodnom Popovom polju, ali smo zbog već dobro poznatog problema ispuštanja voda iz akumulacija u RS-u često trpjeli i katastrofalne posljedice od poplava i uništenja svih tih usjeva.

No, svake godine dižemo se na noge i nastavljamo širiti poljoprivrednu proizvodnju”, optimistično nam govori Andrija Šimunović, načelnik općine Ravno, te dodaje kako su bitni i projekti cestovne povezanosti općine Ravno s Dubrovnikom, ali i unutrašnjosti BiH.

Tako su prema Hutovu i Neumu, ali i Dubrovniku, izgrađene moderne prometnice koje olakšavaju i ubrzavaju prometovanje, prije svega k jadranskoj obali, pri čemu je Ravno postalo važno prometno čvorište i poveznica BiH i Hrvatske. No, nije ni tu kraj dobrim rezultatima vezanim za ovaj dio Hercegovine. Uz već spomenutu poljoprivrednu proizvodnju i važnost prometnog povezivanja, u općini Ravno u procvatu je i turizam koji se pokazuje kao glavna vodilja u daljnjem gospodarskom i svakom drugom razvoju ove sredine. “Navrijeme smo postali svjesni kako imamo jako dobre uvjete turističkog povezivanja naše općine i dubrovačke regije u kojoj svake godine boravi veliki broj domaćih i stranih turista.

Zato je više nego vrijedno to obnavljanje špilje Vjetrenice i otvaranje biospeleološkog muzeja ‘Vjetrenica’ u kojem se čuvaju neki zaista vrijedni eksponati oko kojih se okupljaju i svjetski istraživači i speleolozi. Špilja Vjetrenica pretrpjela je velike štete u prošlogodišnjim poplavama ali, evo, hvala Bogu, uspjelo se u njezinoj obnovi, a otvoren je i taj muzej koji već sada privlači veliki broj znatiželjnika”, dodaje načelnik Šimunović i zahvaljuje svima koji su pomogli ne samo u razvoju turizma, već i ukupnom gospodarskom razvoju ovog dijela Hercegovine. Koliko je ovo područje turistički atraktivno, najbolje pokazuju i neki podaci vezani za špilju Vjetrenicu. “Ostali smo začuđeni kada smo vidjeli da u špilji Vjetrenici živi 14 vrsta raznih špiljskih organizama koji do danas nigdje drugdje u svijetu nisu pronađeni. To je jedno veliko bogatstvo za ovo područje”, zadovoljno zbori jedan od talijanskih turista koji s dosta pozornosti obilazi novootvoreni biospeleološki muzej u Zavali kod Ravnog.K

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi