RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Razgovori o imenima za dužnosti, ali prvo riješiti pitanje vlasti

Napisano 26.01.2015. 15:16
Sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

U Mostaru bi danas trebala biti održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj će se razgovarati o aktualnoj situaciji vezanoj uz konstituiranje vlasti u BiH. Nakon prošlotjednih razgovora čelnika stranaka koje čine koaliciju na razini Federacije BiH HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDA Bakira Izetbegovića i DF-a Željka Komšića, prema izjavama koje su dali nakon međusobnih, zasebnih razgovora, vidljivi su problemi koji prate uspostavu vlasti.

 

Rješenje u Klubu Srba

Prema našim saznanjima, sjednica Doma naroda mogla bi biti i za nekoliko dana. Postoje naznake rješenja u Klubu Srba što je trenutačno najveća prepreka izboru čelništva Federacije BiH, predsjednika i dopredsjednika, čime bi se otvorio put prema imenovanju mandatara za sastav državne i federalne vlade. “Mi ćemo već na sljedećoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje u vezi s pozicijom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U slučaju da se to ne može postići, morat će se tražiti drugo rješenje, a to znači da onda netko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti”, rekao je Komšić. DF ima jednog izaslanika u Klubu Srba. Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da se previše odugovlači s procesom uspostave vlasti. “U startu smo znali da je Klub Srba problem, nije to ništa novo, to samo pokazuje koliko je zakon koji definira izbornu oblast u BiH retrogradan i rekao bih neustavan. Sada tražimo umjetna rješenja kako bismo popunili pozicije jednog naroda, otkud nekome pravo na to? Ali, ja sam još uvijek optimističan”, rekao je Čović. “Ako početkom tjedna ovo pitanje u Domu naroda ne bude riješeno, onda neka svatko izađe pred javnost i neka kaže što je radio”, rekao je Čović nakon razgovora s Komšićem. Ovaj tjedan bit će stoga možda i odlučan oko daljnjih pregovora i uspostave vlasti, prije svega u Federaciji BiH. Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH planirani su i razgovori oko kandidata ove stranke i koalicije HNS-a za pozicije na državnoj, entitetskoj i županijskim dužnostima.

 

Imena kandidata

Imena pojedinih kandidata su već objavljena, s nekima se vode razgovori, a čekaju se i prijedlozi stranačkih tijela za pojedine resore. Prema našim saznanjima, na federalnoj i na državnoj razini, a posebice u županijama, bit će kandidirano niz novih imena. HDZ BiH s koalicijom HNS-a traži na razini FBiH šest ministarskih mjesta, na razini BiH tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije. Hrvatski premijeri bit će u četiri županije.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi