RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

S dolaskom Mogherini u Sarajevo počinje dijalog EU i BiH

Napisano 21.11.2014. 12:59
Čović i Izetbegović s veleposlanicima zemlja EU

Članovi Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili veleposlanike 28 zemalja članica EU u Političkom i sigurnosnom odboru Europske unije, na čelu s predsjedateljem Walterom Stevensom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović i Izetbegović iskazali su zadovoljstvo posjetom visokog izaslanstva EU, ocijenivši ga ohrabrujućom porukom EU i potvrdom potpore BiH na putu ka EU. Iskazali su uvjerenje da će put BiH ka EU krenuti novom dinamikom, i da će se jednim glasom iz BiH poslati poruka EU o predanosti BiH integraciji u EU.

Također su pozdravili novi pristup EU, koji je nedavno iniciran od ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, te iskazali nadu da će sve države članice EU dati potporu za taj novi pristup. Iskazali su čvrsto opredjeljenje da novoizabrane vlasti krenu u provedbu potrebnih reformi i da se obvežu na ispunjavanje definiranih uvjeta u okviru novog pristupa EU.

Istaknuli su da stranke koje će oformiti vlast daju najviši prioritet aktivnostima na provedbi potrebnih reformi i ispunjavanju uvjeta za napredak u procesu EU integracije, te da će te reforme biti ključni elementi programa rada novooformljenih vlada na svim razinama.

Podcrtali su da je ključno da BiH s EU partnerski dogovori inicijalnu agendu reformi, naročito socio-ekonomskih mjera koje će omogućiti ekonomski rast i zapošljavanje i čiji pozitivan efekt će osjetiti građani, što podrazumijeva i vladavinu prava, poboljšanje funkcionalnosti državnog aparata i odlučnu i učinkovitu borbu protiv korupcije.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali nadu da će prilikom najavljenog posjeta potpredsjednice Europskog povjerenstva i visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federice Mogherini, otpočeti dijalog oko narednih koraka u okviru novog pristupa EU.

Veleposlanici predstavnici zemalja članica EU čestitali su članovima Predsjedništva BiH izbor u Predsjedništvo, poželjeli uspjeh u radu i suradnji sa EU, te iskazali potporu Europske unije na putu napretka BiH ka EU.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi