RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDA, HDZ BIH I DF preuzimaju Federaciju: Državna razina na čekanju

Napisano 15.11.2014. 17:16
Izetbegović-Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović postigli su na sastanku u Mostaru dogovor o formiranju vlasti na županijskoj i federalnoj razini, dok će se razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH nastaviti.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao Čović, definirano je partnerstvo SDA, HDZ-a BiH i Demokratske fronte (DF) na svim razinama.

- Definirali smo stajališta oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Već sljedećeg tjedna sjest ćemo s ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definirati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnoj razini - kazao je Čović.

Dodao je kako vjeruje da se vrlo brzo mogu formirati novi sazivi županijskih skupština kako bi se mogli birati zastupnici u Dom naroda Federacije BiH što je preduvjet za formiranje vlasti na federalnoj razini.

Kada je u pitanju državna razina, Izetbegović je kazao kako o tome danas nije postignut dogovor.

- Međutim, prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem - kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila "iznenađujuće dobra" te da su obje strane pokazale "elastičnost i spremnost na suradnju".

Na novinarsko pitanje o mogućnosti suradnje sa SNSD-om i predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, Izetbegović je naveo nekoliko Dodikovih citata u kojima on negira Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, te dodao kako je Dodik time "zakovao stvar za ovaj mandat".

Na isto pitanje Čović nije bio decidan.

- Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim razinama. Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo skoro. (...) HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH - kazao je Čović.

Izetbegović i Čović danas su se dotaknuli i Mostara. Potpredsjednika SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su kazale kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar.

- Međutim, postoji Washingtonski sporazum, postoji Daytonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja... Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će garantirati svu ravnopravnost naroda i građana u njemu - istaknuo je Izetbegović.

Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna skupina koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi