RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDU: Zabraniti sudjelovanje na izborima Lijanovićevoj stranci

Napisano 22.07.2014. 18:17
Jerko Lijanović

Kantonalni odbor Socijaldemokratske unije (SDU) Sarajevo danas je priopćio da su resorni ministri i Vlada Kantona Sarajevo postali taoci interesa pojedinih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, kao u slučaju upravljanja PD “Butmir”, Veterinarskom stanicom Kantona Sarajevo i JP “Neretva”, gdje se kadrovi Narodne stranke radom za boljitak (NSRB) pitaju i odlučuju o svemu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ističu da je rezultat takvog “gazdovanja”  spomenutim javnim poduzećima katastrofalan, jer je Veterinarska stanica Kantona Sarajevo izgubila licencu za laboratorijska ispitivanja, a PD “Butmir” i JP “Neretva” kubure s isplatama plaća uposlenicima.

Također, dodaju da je za to vrijeme Narodna stranka Radom za Boljitak (NSRB), za četiri godine mandata i vođenja resora poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, podijelila 250 milijuna KM poticaja isključivo svojim članovima i bližim srodnicima braće Lijanović, te da se tim novcem plaća politička kampanja te stranke.

KO SDU Sarajevo izrazio je zabrinutost činjenicom da agencije za zaštitu zakonitosti tolerira medijske napise u vezi lošeg poslovanjem pobrojanih javnih poduzeća koje vode kadrovi NSRB, posebno ako se uzme u obzir da se protiv kadrova NSRB-a već vode sudski procesi za malverzacije u procesu podijele poljoprivrednih podsticaja, izbornih prevara i terorizma.

Podsjećaju da je SDU predlagao i izvanredne izbore za Skupštinu Kantona Sarajevo, jer je evidentno da su se pojedini zastupnici svojim ponašanjem i djelovanjem izdigli iznad i Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, a samim tim i iznad zakona.

SDU BiH je uputio apel nadležnim organima da, uzimajući sve činjenice u obzir, osiguraju svim političkim subjektima ravnopravan tretman u skladu sa Zakonom tijekom predizborne kampanje za opće izbore 2014. godine.

KO SDU Sarajevo traži od nadležnih agencija za zaštitu zakonitosti da reagiraju na napise u medijima, optužnice i dokaze o spomenutim nezakonitim radnjama.

- SDU ponavlja zahtjev da NSRB-u bude zabranjeno sudjelovanje na izborima, jer se služi kupovinom glasova i zloupotrebljava socijalni status građana, što je krivično djelo za koje pred sudom već odgovaraju neki od članova NSRB-a – priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću KO SDU Sarajevo.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi