RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sedam godina nakon parafiranja: Vijeće EU odobrilo stupanje na snagu SPP-a za BiH

Napisano 21.04.2015. 19:45

Savjet EU usvojio je danas odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ s BiH, uz očekivanje da će dokument stupiti na snagu 1. lipnja, priopćeno je danas u Bruxellesu.

“SSP predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje”, navodi se u priopćenju.

Ovim dokumentom također se “utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regijska suradnja”.

“U kontekstu pristupanja Europskoj uniji, sporazum služi kao osnova za provođenje procesa pristupanja”, dodaje se iz priopćenja.

Savjet EU napominje da će ova odluka omogućiti da BiH krene naprijed u odnosima sa EU i da treba da posluži kao “pozitivan poticaj za nastavak socio-ekonomskih, sudskih i ostalih neophodnih reformi za integriranje te zemlje u EU”.

U tekstu se dodaje da je cilj ovog sporazuma da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU.

“EU poziva BiH da ostane angažirana i da održi sadašnji pozitivni trenutak razvijanjem, uz konzultiranje s EU, inicijalnog reformama plana, s fokusom na pitanja od direktnog interesa za građane”, piše u saopćenju.

Savjet EU dodaje da “ova agenda treba da obuhvati relevantne reforme u oblasti ekonomije, vladavine prava i dobrog upravljanja, kao i pitanja funkcionalnosti, uključujući efikasan koordinacioni mehanizam u svezi s pitanjima koja se odnose na EU”.

“EU naglašava značaj angažiranja građanskog društva u ovom procesu. Svrsishodan napredak u provođenju ovog reformskog plana neophodan je da bi EU razmotrila prijavu za članstvo”, zaključuje se u priopćenju.

 

Genjac: Stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je pružena ruka iz Brisela

Član Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac je, nakon vijesti da je odblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kazao da prije svega, u sporazumu stoji da će se postojeći zakoni i buduće zakonodavstvo BiH usklađivati i uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije u periodu koji teče od dana primjene sporazuma pa najviše do šest godina.

„To praktično znači ogroman broj zakona koji se moraju uskladiti s europskom obvezujućom regulativom, zakonima i obvezujućim direktivama. U bh prilikama to znači veliki broj zakona na raznim nivoima, od kantona, entiteta, države“, kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, bez obzira na unutrašnju složenost BiH, Bruxelles traži jednu adresu za jedan stav iz BiH, „na toj adresi da bude jedan stav koji je u BiH prethodno dogovoren o svim pitanjima i problemima koji se pojavljuju na tom putu“.

Genjac navodi da je to ogroman broj pitanja i „to je još jedan od razloga za ovaj mehanizam koordinacije“.

Dodaje da je mehanizam koordinacije prvobitno bio shvaćen kao tehničko pitanje u smislu tehničkog usklađivanja rokova, međusobnog usklađivanja zakona, itd.

„Naime, kad se sve na tehničkom nivou pripremi i ekspertski uredi uz pomoć Bruxellesa, i zakoni i strategije državne itd., tehnički bi i u našim prilikama bilo lako urediti to da se u svim zakonima usuglasi ili da se usvoji tamo gdje treba, kad ne bi bilo različitog političkog gledanja na proces integriranja. Zbog tog različitog političkog gledanja nastaje i kod definitivnog odlučivanja opterećenost tim različitim politikama i obično, do sada je bivalo, da o najznačajnijim pitanjima nije bilo moguće donijeti odluku“, kazao je Genjac.

Dodao je da je u osnovi to pitanje nadležnosti “iz RS potenciranje nadležnosti entiteta RS, osporavanje nadležnosti države i nekakav koncept ili model integriranja na način da se BiH smatra provizornim okvirom koja je samo okvir za integriranje dva entiteta u EU”.

Vjerujem, dodao je, da stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju znači i pojačano posredovanje Bruxellesa, znači i pojačani fokus iz Bruxellesa na bh pitanja njenog integriranja u EU.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi