RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sin brčanskog imama pozivao na terorizam

Napisano 15.03.2010. 02:12
zatvor

BRČKO - Abedin Smajić (26), sin brčanskog imama Bahrije Smajića, koji je uhapšen zbog pisanja nacionalno uvredljivih sadržaja na Internetu, pušten je da se brani sa slobode, saznaje "Glas Srpske" od izvora u Tužilaštvu Brčko distrikta.

Ovaj izvor je kazao da je Smajića juče saslušao dežurni tužilac i odlučio da nema elemenata za određivanje pritvora. Protiv osumnjičenog će se voditi redovan krivični postupak.

Policija distrikta u petak je, poslije pretresa stanova na dvije lokacije u Brčkom, identifikovala i stavila pod policijsku kontrolu Smajića, kojeg sumnjiče da je od 5. januara na internet sajtu www.bosniahistory.com pisao o terorističkim napadima na Srbe u okolini Brčkog.

Smajić je na forumu bio registrovan kao El Fatih cd5 i razmjenjivao je sa istomišljenicima informacije o \\\"rasporedu snaga u i oko Brčko distrikta radi oružanog napada\\\".

- Za početak udariti na sela Vujičiće, Gajeve i Bukvik kao neki naš cilj i plan. Tu moramo da uništimo pravoslavne, jer ovi mogu da jave četnicima šta oni iz Maoče planiraju. Dobro je što je linija bošnjačkih sela od Rašljana do Broda i ulaza u grad Brčko danas homogena bošnjačka i što se nije promijenila situacija - naveo je Smajić na forumu portala www.bosniahistory.com, koji je u petak objavio \\\"Glas Srpske\\\".

Smajić sa izvjesnim Jackom, Drinom i Abdurrahmanom razrađuje da prvo treba napasti i neutralisati naselje Grčicu i Ilićka sa bijeljinske strane, a od strane Ivika i Glukovca napasti Grbavicu i uzeti Ulice te se tako osigurati od napada iz pravca Lončara.

Istovremeno treba iz pravca Brke, nastavlja on, napasti srpska sela u bošnjačkom zaleđu Bukvik, Cerik i Gajeve te osigurati koridor prema Gradačcu i Srebreniku i time potpuno osigurati brčansku opštinu i potpuno presjeći RS na dva dijela.

- Onda sa gradačačke strane krenuti na minijaturne srpske opštine Pelagićevo i Donji Žabar čime bi se Brčko u potpunosti zaštitilo od napada sa šamačke strane - zaključuje on.

Drina mu 9. januara kaže da bi \\\"za početak trebalo totalno uništiti sela Vujičić, Bukvik, Gajevi, Lukavac, Bukovac, Grbavica\\\".

- Treba stvoriti psihozu stalne nesigurnosti kod njih. Podstaknuti ih na iseljavanje. Trebaju nam potpuno homogene teritorije. Zvati ih i pitati hoće li da prodaju imovinu. Što se tiče ratne opcije ne treba gledati na Brčko kao na izolovan slučaj. U Tuzlanskom bazenu nema više četničkih enklava. Ogromne se snage mogu dopremiti u Brčko u kratkom periodu - smatra on.

Jack 8. januara kaže da \\\"možemo i moramo napraviti od Brčkog nešto poput Mostara\\\".

- Šta Hrvatima vrijedi što su većina u Mostaru kad ne smiju da prismrde preko Bulevara - ističe on.

Zatvorska kazna

Smajića policija Brčkog tereti za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Izvještaj za to djelo predat je u nadležnost Tužilaštva Brčko distrikta na dalje procesuiranje.

Za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do pet godina.


Nema komentara

Anketa

Ustavi