RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Široki Brijeg: Blaćani proslavili blagdan svete Ane

Napisano 27.07.2016. 15:56

Nekoliko tisuća mještana župe Ljuti Dolac, te njihovi prijatelji i gosti iz susjednih župa, proslavili su jučer blagdan Svete Ane, zaštitnice ove blatske župe, jedne od starijih u ovom dijelu Hercegovine.

 

Pripreme trodnevicom

- Trodnevnicom u čast zaštitnici naše župe pripremili smo se kako bi čista srca i spremni dočekali ovaj blagdan.

Tijekom ova tri tjedna imali smo iznimnu posjećenost naših župljana koji su se skrušeno pripremali za blagdan svete Ane, zaštitnice župe.

I sami svećenici koji su predvodili trodnevnicu bili su iznimno zadovoljni, pa i iznenađeni, koliko ljudi je sudjelovalo u njima, a posebice su bili fascinirani skrušenosti blatskih vjernika.

Ponosan sam na svoje župljane koji su i ovom prigodom pokazali kako drže do blagdana svete Ane, rekao je fra Ante Kurtović, župnik u Ljutom Docu.

Svečano misno slavlje započelo je procesijom u kojoj su sudjelovali mještani, noseći kip svete Ane od crkve do crkvenog dvorišta u kojem se održala misa.

Uz koncelebraciju nekoliko svećenika, svečano misno slavlje predvodio je fra Danko Perutina, ‘novopečeni’ gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru.

Govoreći o ulozi svete Ane te njezina muža svetoga Jakova, fra Danko Perutina je skrenuo pozornost na obitelj koja u posljednje vrijeme gubi svoju ulogu u odgoju mladih, tvrdeći kako narod koji ne drži do svoje mladosti nema budućnost, dok oni koji ne drže do starijih, zaboravljaju prošlost.

 

Priredili zabavu

Žalosno je da je u zadanom tekstu jedne učiteljice, na temu što bih želio biti, jedna učenica napisala kako bi najradije bila televizor, čime bi privukla pozornost svojih roditelja, kako bi napokon i ona bila u središtu pozornosti, istaknuo je fra Danko Perutina u nadahnutoj propovijedi.

Nakon svečanog misnog slavlja, Blaćani su, kao i svih ranijih godina, svojim gostima, ali i za svoju dušu, priredili zabavu na kojoj su dominirali ganga i bećarac po kojima su Blaćani nadaleko poznati.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi