RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SKANDALOZNO: Marin Zadrić logorašima zabranio polaganje vijenaca ispred IV. osnovne škole u kojoj su mučeni

Napisano 20.03.2015. 11:39
Marin Zadrić logorašima zabranio polaganje vijenaca ispred IV. osnovne škole u kojoj su mučeni

Nije valjda dovoljno što se zločini tzv. Armije BIH organizirano prikrivaju i minimiziraju nego nije dozvoljeno niti obilježavanje dana kada su otvoreni logori tzv. Armije BIH u BIH.

Po kojem zakonu i u ime kojeg prava i koje države je to učinjeno? I tko je Marin Zadrić da se uopće usuđuje učiniti nešto takvo, ne samo u Mostaru nego bilo gdje u BIH? Je li sud u Mostaru postao i što i FTV?

Tko je Marin Zadrić i tko je njemu dao diplomu prava u ruke?

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima kod Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača,  Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH  – podružnica HNŽ obilježila je, 19. ožujka, 21. obljetnicu raspuštanja logora stare “IV. osnovne škole” u Mostaru.

”Osjećaj je pomalo tužan, nakon 21 godine provedene u logoru nismo u mogućnosti položiti cvijeće ispred  ’IV. osnovne škole’ u Mostaru”, rekao je Željko Vladić, zamjenik podružnice HNŽ, osvrnuvši se na odluku Suda u Mostaru o zabrani stavljanja bilo kakvih obilježja ispred te zgrade kako je u početku planirano u ovoj Udruzi.

”Predsjednik suda Marin Zidarić je zabranio stavljanje bilo kakvih obilježja ispred zgrade Suda i to je tužno jer bi ta institucija trebala poštovati Međunarodna ljudska prava, obzirom da je i Sud osudio taj logor”, ističe Vladić.

Osvrnuvši se na godine koje su proveli u logoru, te kako i zašto su zatočeni Vladić govori: ”Mi smo zatočeni zato što smo bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, a to je bila mješovita postrojba, sastavljena od muslimana i hrvata. Ja sam bio zarobljen u Bijelom polju i imao sam zapovjednika muslimana. No, vojnici iz muslimanskog naroda su izdali HVO i prešli u Armiju BiH, i to je istina od koje se ne može pobjeći a sve ostalo su priče”.

Podsjetio je da kroz logor u staroj IV. osnovnoj školi prošlo više od sto osoba hrvatske nacionalnosti koji su, kako je kazao, bili podvrgnuti brutalnom fizičkom maltretiranju, mučenju i izgladnjivanju.

”To nije bio vojni zatvor već logor, a to je dokazano i presudama Županijskog suda u Mostaru kao i izvješćima Međunarodnog crvenog križa, kazao je Vladić, istaknuvši kako je zbog zločina u tom logoru Županijski sud u Mostaru 2007. godine na kaznu zatvora osudio osmoricu pripadnika Armije BiH.

”Prvi zatočenici, civili i pripadnici HVO-a iz prigradskih naselja Vrapčića i Potoka, dovedeni su i zatočeni u ovaj logor 30. lipnja 1993. godine, a logor je zatvoren 19. ožujka 1994. godine”, kazao je Vladić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi