RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slaven Raguž: Nije problem u liderima, problem je u društvu

Napisano 26.05.2015. 12:40
Slaven Raguž

Danas se politički angažira isključivo kako biste se ekonomski i društveno situirali, jer živimo u društvu u kojem su političke stranke najbolji poslodavci, a politika najunosniji biznis. HRS ima namjeru mijenjati te ustaljene vrijednosti i nudi politiku koja djeluje za opće, a ne individualno dobro. Za to danas treba imati hrabrosti, jer uvijek je teško biti izvan kalupa. Okupljamo ljude koji imaju smjelosti zdravorazumski i slobodno politički promišljati, bez okova prošlosti i diktirane sadašnjosti, rekao je u intervjuu za Dnevni list Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS).

''Broj članova se kontinuirano povećava. Unatoč skromnijim financijskim mogućnostima, budući da se financiramo isključivo od članarine, cilj nam je utemeljiti odbore u svim općinama gdje žive Hrvati. Nedavno smo organizirali odbore u Tomislavgradu i Čapljini, a ubrzo idemo u Usoru, Travnik i Orašje, tako da ćemo biti prisutni u svim županijama, gdje namjeravamo nastupiti na lokalnim izborima'', rekao je Raguž.

 

Desnica-ljevica

Na pitanje jesu li kadrovi HRS-a neiskusni, Raguž je rekao jesu neiskusni ako se misli  staž u komunističkoj partiji bivše države, ili one koji su davno započeli s političkim djelovanjem, te su obnašajući vlast, hrvatski narod doveli u poziciju u kojoj se danas nalazimo.

''Mi nemamo, niti cijenimo takvo iskustvo. Novi smo, najmlađa smo stranka, i, većinom, imamo mlađe članove. Činjenica je kako u našim redovima ima dosta visoko obrazovanih ljudi, koji su radom i znojem stekli diplome i znanja u okviru svojih struka'', izjavio je.

Dnevni list je ga je pitao i je li ''desniji od desnog'', a ustvrdili su i da njegovi nastupi ponekad djeluju radikalno.

''Uzmite za primjer stranke tobožnje ljevice, poput SDP-a ili DF-a, te pogledajte njihove aktivnosti posljednjih 4 ili 5 godina, lako se dođe do zaključka kako su to stranke krajnje desne bošnjačke orijentacije. Isto tako ako uzmete predizbornu kampanju stranaka poput SDA ili HDZ-a BiH koji nude 100 00 radnih mjesta, traže ravnomjernu raspodjelu javnih prihoda ili se bore za opstanak javnih poduzeća, ispada da su SDA i HDZ BiH stranke ljevice. Govoriti u BiH o ideološkim podjelama na desno i lijevo je nemoguće. Govoriti u BiH o nekoj ideologiji uopće je smiješno, jer kod nas je politika isključivo instrument interesnog i stranačkog gospodarenja resursima i javnim novcem. Meni, i HRS-u općenito, prišivaju radikalizam iz prostog razloga što se usuđujemo stvari nazivati pravim imenom, što pred narod izlazimo bez skrivenih namjera i što smo ponosni što smo Hrvati koji žele živjeti i umrijeti u BiH, braneći svoje vrijednosti i svetinje, ali iskreno poštujući i one tuđe. Praksa je inače drugačija. Kada su svjetla pozornice upaljena, stranački lideri se tobože svađaju i proturječe, ali čim se ona ugase, vlada interesno bratstvo i jedinstvo'', istaknuo je Raguž.

Na pitanje ima li BiH uopće budućnost s aktualnim liderima, predsjednik HRS-a je izjavio kako nije problem stranačkih lidera, problem je cjelokupno društvo koje je izrodilo takve lidere.

''Naša država ima budućnost, neovisno o liderima, naravno, ukoliko se promjene određene okolnosti. Prva stvar jeste djelovanje na polju distanciranja međunarodne zajednice od miješanja u unutarnja pitanja BiH. Međunarodna zajednica je, na žalost, najveći generator krize. Druga stvar je uvođenje vladavine zakona kao temelja zdravog društva. Vladavina zakona ne smije ostati apstraktan pojam, a stvarne institucije vlasti nikako ne smiju biti stranačka čelništva i ured OHR-a'', rekao je.

 

HDZ 1990 se odrekao doktrine HNS-a

Mišljenja je i kako bi veleposlanici stranih zemalja u BiH morali krenuti raditi svoj, veleposlanički posao, a prestati dijeliti lekcije i docirati nam kako bi to mi u BiH trebali živjeti svoj život.

''Naše politike, kakve god one bile, rezultat su demokratskog izbornog procesa. To što se većina njih ponaša poput obiteljskih i poslušničkih dioničkih društava, pri tom nikome ne polažući račune, osim samima sebi, to je samo stvar nepostojanja vladavine zakona. Međusobnog uvažavanja nema. Nominalno, političarima, a pogotovo nevladinom sektoru, puna su usta priče o toleranciji, jednakopravnosti, demokraciji, a u praksi im nedostaje elementarna pristojnost, ljudska empatija, uvažavanje drugih i drugačijih. Ključ su dakle, vladavina zakona i razvoj demokratskih procesa u praksi, a ne samo na papiru. Oni će nužno potaknuti pozitivnu selekciju, u cijeloj državi, kako na međustranačkim, tako i na unutarstranačkim razinama'', mišljenja je Raguž.

Govoreći o Hrvatskom narodnom saboru, rekao je kako odluke HNS-a moraju biti temelj političkog djelovanja svake stranke sa hrvatskim predznakom u BiH, što kod nas nije slučaj. Dovoljno je, dodaje, uzeti za primjer dvije najjače stranke unutar HNS-a.

''HDZ BiH je nakon izbora cijelim nizom poteza, počevši od podrške odlukama platformaške vlade Nermina Nikšića, pa do prepuštanja DF-u jednog hrvatskog ministarskog mjesta u Vijeću ministara, prekršio odredbe dokumenata HNS-a. S druge strane HDZ 1990 se još prije izbora odrekao HNS-a kao doktrine, budući da su otvoreno i bez imalo obraza i skrupula tražili podršku birača iz bošnjačkog korpusa za bolji izborni rezultat. Za razliku od njih, HRS poštuje i podržava sve dokumente HNS-a, te u praksi djelujemo u skladu s njima, bez obzira što formalno nismo članica HNS-a'', izjavio je Raguž.

 

O javnim poduzećima

Istinska borba za javna poduzeća, osobito ona u Hercegovini morala bi se voditi u Parlamentu putem izmjena cijelog seta Zakona, počevši od Zakona o vlasništvu poduzeća u FBiH, pa do Zakona o privatizaciji i dr., po kojim bi se preispitao udio Federacije u vlasništvu ovih poduzeća, te taj isti udio vratio na općine. Svi ti zakoni su doneseni prije nametnutih ustavnih i zakonskih mjera od strane OHR-a koji su doveli Hrvate u diskriminirajući položaj, a kompletnu kontrolu nad svim resursima dalo Sarajevu.

HRS je, pak, alternativa glavnim političkim strankama bh. Hrvata. Kazao je i kako su dva HDZ-a su, na žalost, dva naličja iste medalje.

''Više-manje sve stranke pate od tog komunističkog mentaliteta po kojem je partija, odnosno stranka, isključivi prioritet, a odanost partijskom, odnosno stranačkom lideru mjerilo vrijednosti. Naša filozofija političkog djelovanja je u potpunosti različita, stoga se mi uopće ne opterećujemo s dva HDZ-a ili s drugim strankama uopće. Mi nudimo svoju viziju, svoje ideje i nastupamo neskrivenih namjera. U tome je naša snaga. Politici sile i novaca suprotstaviti se originalnim idejama i iskrenim domoljubljem. Uostalom, svaka dobra alternativa, svoje političke suparnike tjera da se više potrude, da budu bolji. Osim želje za što boljim političkim uspjehom HRS-a, i vjerujem, za razliku od njih, mi svojim oponentima, iskreno želimo da budu što bolji i odgovorniji'', izjavio je.

Mišljenja je i kako je žalosno je da se naša politika svela na raspravu o poduzećima. Pitam se, veli, kamo nestadoše glavne predizborne teme poput ustavnih reformi i neravnopravnosti.

''Istinska borba za javna poduzeća, osobito ona u Hercegovini morala bi se voditi u Parlamentu putem izmjena cijelog seta Zakona, počevši od Zakona o vlasništvu poduzeća u FBiH, pa do Zakona o privatizaciji i dr., po kojim bi se preispitao udio Federacije u vlasništvu ovih poduzeća, te taj isti udio vratio na općine. Svi ti zakoni su doneseni prije nametnutih ustavnih i zakonskih mjera od strane OHR-a koji su doveli Hrvate u diskriminirajući položaj, a kompletnu kontrolu nad svim resursima dalo Sarajevu. HRS je uradio prijedloge izmjena ovih ustavnih i zakonskih odredbi i na svemu ovome ćemo inzistirati. Na žalost, kod nas se politika i ogleda po tome tko vlada kojim javnim poduzećem. Imajući u vidu dakle taj kontekst, razumijem u potpunosti namjere HDZ-a da ovlada javnim poduzećima. Ako ništa drugo demaskirali su DF kao jednake sebi po tome. Puna usta Bosne, borbe protiv korupcije, nacionalizma itd., a na kraju njihovo popuštanje je bilo samo pitanje cijene i kadrovskih dogovora'', izjavio je.

 

Što nakon Čovića?

HRS na sljedeće lokalne izbore izlazi u svim općinama gdje do izbora budu uspjeli formirati stranačku infrastrukturu. Koliko god vijećničkih mjesta osvoje, neće se uzvisiti bolesnim ambicijama, nego će, prema njegovim riječima, samo biti glasniji i jači u provedbi svojih ideja.

''HRS je jedini javno dao ne jedan, nego dva prijedloga rješenja pitanja Mostara. Prvi je onaj u skladu sa trenutnom legislativom i odlukom Ustavnog suda sa jednostavnim rješenjem, a to je uvođenje kompenzacijskih lista za grad Mostar, u skladu sa važećim Zakonom. Drugo rješenje je iz malo šireg konteksta, a dio je prijedloga ustavnih reformi koje smo, opet jedino HRS, javno prezentirali. Pitanje Mostara se ne rješava iz prostog razloga što to vladajućim HDZ-u i SDA-u nije u cilju. Njima je ovo kaotično stanje mana s neba, mogu raditi što ih je volja, a za svaku pogrešku imaju ispriku: nema gradskog vijeća. Dakle, stvar je isključivo volje i nadam se kako građani Mostara neće dogodine biti uskraćeni za svoje pravo glasa. U tom slučaju HRS priprema tužbe, a ako treba ići ćemo i do Strasbourga'', kazao je Raguž.

Politički gledano, izjavio je, blizak je Draganu Čoviću, za kojeg je većinom glasovao hrvatski narod i koji je predsjednik HNS-a.

''Martin Raguž se ideološki  pogubio u silnom slaganju sa svima i nezamjeranju ikome. U Mostaru je najveći Hrvat, u Sarajevu je najveći Bosanac katoličke vjeroispovijesti. Po pitanju HDZ-a, na žalost, kao narod, prepušteni smo na milost i nemilost toj stranci koja loše upravlja svakim segmentom društveno-političkog života, počevši od lokalne razine, pa do onih viših. Vezivno tkivo te stranke je baš Dragan Čović i ključno pitanje je što će od te stranke biti u trenutku kada on jednog dana ode u mirovinu. Njemu se ne može osporiti vještina manevriranja u političkim vodama BiH, pitanje je koliko će do tad uspjeti reformirati stranku, jer sadašnje poticanje beskičmenjaštva, može u konačnici neizravno skupo koštati i nas'', kaže Raguž.

 Govoreći o ljevici u BiH, izjavio je kako po poimanju ideologije desnog i lijevog kako se ono poima kod nas u BiH, trenutno HDZ1990 može stati rame uz rame SDP-u, DF-u i ostalima. Što se tiče najavljenog ujedinjavanja ljevice, to je, kaže, samo fiktivno ujedinjenje.

''Ljevica je odavno ujedinjena, osobito kada se radi o unitarističkom i centralističkom pogledu na BiH. Spomenite samo na glas Hrvate, ustavne reforme i njihovu težnju za jednakopravnošću u BiH, vidjet će te kako SDP, DF i svi ostali unisono skaču na noge'', rekao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž u razgovoru za Dnevni list.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi