RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slijede nove istrage za zločine nad Hrvatima!?

Napisano 24.03.2010. 13:22
Spomenik u Grabovici

MOSTAR - Kontinuirana uhićenja više pripadnika Armije BiH zbog sumnji da su počinili zločin nad hrvatskim civilima i vojnicima u selu Trusina pored Konjica dalo je tračak nade svim preživjelima iz ovog, ali i ostalih hrvatskih sela u sjevernoj Hercegovini da će se napokon rasvijetliti sve ono što se događalo tijekom 1993. na ovom području. Naime, posljednje uhićenje Hasana Hakalovića, zapovjednika 45. brdske brigade Armije BiH, kao i Zulfikara Ališpage, zapovjednika specijalne jedinice Zulfikar, zbog zločina u Trusini otvorilo je pitanje hoće li Državno tužiteljstvo proširiti istragu i na zločine u Doljanima, Grabovici, Uzdolu i ostalim selima u ovoj regiji.

Radi se na istrazi

Tužiteljstvo BiH nije željelo otkrivati hoće li se događanja u ovim selima naći pod istragom, no glasnogovornik ove institucije Boris Grubešić naglašava kako se radi na svim slučajevima ratnih zločina, pa tako i onim na području sjeverne Hercegovine.
- Svi zločini, pa tako i oni nad Srbima u Konjicu su dio fokusa, potvrdio je Grubešić.
Ipak, punu podršku SIPA-i i Državnom tužiteljstvu u njihovoj istrazi o ratnim zločinima u Trusini, ali i cijeloj dolini Neretve, dao je Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica '93. Mostar, kazavši kako se nada da će istraga rezultirati otkrivanjem stvarnih počinitelja ovog zločina.

Postoje dokazi

On je upozorio kako su do sada za zločine u selu Grabovica, gdje je sam izgubio oca i majku, odgovarali samo pojedini vojnici Armije BiH osuđeni za ubojstva nekoliko osoba.
- Sada imaju ljude, svjedoke i dokaze i moglo bi se nešto početi raditi. Činjenica je da za cjelokupni zločin u Grabovici nije odgovarao nitko, osim pojedinačnih slučajeva, naglasio je Drežnjak, koji je postavio pitanje što je ostalim zločinima te što je s drugim selima u dolini Neretve. Ipak smatra kako se treba strpjeti još jedno vrijeme, jer je očito da se nešto počelo raditi na otkrivanju zločina nad Hrvatima u ovom području. No, nada se da neće sve stati na ovome što je do sada urađeno u otkrivanju zločina u Trusini te da će se istraga proširiti i na druga stratišta. Inače, Državno Tužiteljstvo je već ranije podiglo optužnicu protiv Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića zbog zločina u Trusini, a za isti zločin osumnjičeni su i Zulfikar Ališpago zvani Zuka, zapovjednik specijalne jedinice Zulfikar, te Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Jusuf Hadžalija. Istodobno još uvijek se čeka odluka o izručenju Raseme Handanović i Edina Džeke, koji su pod sumnjom za umiješanost u ovaj zločin uhićeni u SAD-u.

Niz zločina

Pripadnici Armije BiH izvršili su napad na hrvatsko stanovništvo u selu Trusina 16. travnja 1993. godine i ubili 19 civila i tri zarobljena vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, te ranili više osoba među kojima dvoje djece. U Doljanima je krajem srpnja iste godine ubijeno i masakrirano 39 Hrvata. U noći 8./9. rujna 1993. godine u selu Grabovica su mučene i masakrirane 32 civilne osobe hrvatske nacionalnosti, dok su nezapamćen zločin počinile postrojbe Armije BiH 14. rujna 1993. godine u ramskom selu Uzdolu, gdje je pala 41 hrvatska žrtva. Dva dana poslije dogodio se novi teški zločin nad ramskim Hrvatima u selu Hudutskom.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi