RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slučaj vitežanskog pukovnika Bonića: Od zločinca do žrtve

Napisano 26.01.2015. 16:19
Pukovnik HVO-a Krunoslav Bonić

Krunoslav Bonić, 39-godišnji pukovnik HVO-a, oslobođen je iz ekstradicijskog pritvora u australijskoj Canberri, gdje je, nakon listopadskog uhićenja, čekao odluku o izručenju BiH po međunarodnoj tjeralici koju je za njim zbog optužbi ra ratni zločin još 2007. godine raspisao Županijski sud u Novom Travniku.

Godinu dana ranije bio je optužen da je usred rata u središnjoj Bosni mučio bošnjačke civile. Naime, sve to jer ga je prethodno na haaškom suđenju Dariju Kordiću prokazalo troje ljudi, od kojih je s jednim u ranoj mladosti igrao šah. Svi ti svjedoci rekli su da je „rezao uši i imao ih namjeru prodati HVO-u za 200 njemačkih maraka“

Iz pritvora je konačno izašao nakon što je njegov odvjetnik Bernard Collaery ponudio dokaz o tome da je Bonić mučen u vrijeme kada mu je spočitavan zločin na području Viteza. Kako piše Večernji list, Bonić je kao 17-godišnjak krenuo u rat da bi nakon toga bio punih 11 mjeseci zatočen u muslimanskom logoru. S druge strane, više od deset godina trebalo je travničkom Tužiteljstvu da to spozna te konačno ukine optužnicu i tjeralicu. Toliko je trajala i agonija Krunoslava Bonića. Sve je počelo i prije, a tamošnji mediji pisali su o tome kako ratni bjegunac živi „ispred nosa“ federalnim vlastima u Canberriju, 30 minuta od sjedišta australske savezne policije i državnog tužiteljstva od 2008., a povremeno između 1998. I 2001.

Nakon njegova lanjskog uhićenja, australski mediji optužili su vladu da pretvara zemlju u leglo ratnih zločinaca kao što su srpski kapetan Dragan, kojega traži Hrvatska, i ostali.

„Pukovnik Bonić je s obitelji, suprugom Slavonkom i troje djece, budućnost i sreću potražio i pronašao u Australiji. Kao predstavnik hrvatskih branitelja godinama je nazočio nizu manifestacija i nikada se nije krio. Išao je u Hrvatsku i BiH, ali se nakon svega protivio izručenju jer ne bi imao pošteno suđenje. Ima australsko i hrvatsko državljanstvo, sa 17 godina, kada je opkoljen Vitez, dragovoljno se pridružio obrani. Njegova obitelj , koja je u vrijeme njegova uhićenja bila u Hrvatskoj na ljetovanju, dok je on ostao u Australiji zbog posla oko kamenorezačke radionice, kao i svi mi, ostala je u čudu. Znali smo da je na tjeralici, ali ipak... Ovaj čovjek mirne naravi nije mijenjao ime jer je nevin. Stvar je politički namještena“-priča Bonićev prijatelj Ivan Kovač, ujedno predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Austaliji.

Artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi