RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SNSD traži zabranu nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju!

Napisano 23.04.2010. 13:26

Nakon što je premijer Republike Srpske (RS) i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio da će zastupnici njegove stranke u parlamentarnu proceduru uputiti zakone kojima bi se priznao genocid Turske nad Armenima, odnosno kojima bi se zabranilo prekrivanje lica, njegov stranački stroj je predsjednikove riječi pretočio u djela.

 

Nakon što prijedlog o priznavanju genocida nad Armenima (što je osjetljivo pitanje koje iritira posebno službenu Tursku) već nije dobio podršku u parlamentu, danas je uslijedio i novi potez. Očito, oba poteza su cinična rekacija Dodika i kruga njegovih bliskih suradnika na nedavno usvajanje Deklaracije o Srebrenici u parlamentu Srbije.

Iako je prijedlog zakona o priznavanju genocida nad Armenima politički provokativan on bi mogao biti uvod i u donošenje deklaracije o osudi otomanskog genocida u BIH kada bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi se po tom problemu postavile bošnjkačke političke elite koje si prisvajaju epitet najpatriotskijih u BIH. Jadno je međutim da predstavnici hrvatskih stranaka taj prijedlog nisu podržali. Velimir Jukić dajući izjavu za BHTV kazao je da je problem Armenije i Turske vanjski te da trebamo počistiti prvo u svom dvorištu. Kratkovidnost rudara koji su se slučajno našli u politici time je i praktično potvrđena.

Naime, klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkome domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u parlamentarnu proceduru "Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju".

U predloženom zakonu se, među ostalim, navodi da sve osobe koje se nalaze na javnom mjestu ili prolaze javnim mjestom mora biti moguće prepoznati i identificirati.

- Osim ako je drugačije propisano zakonom ili drugim propisom, sve osobe koje pokrivaju lice i ne omogućavaju prepoznatljivost i identifikaciju, a  prolaze ili se nalaze na javnim mjestima, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 100 KM ili kaznom zatvora u trajanju od jednog do sedam dana - navodi se u predloženom zakonu.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović je danas kazao kako smatra da ovakav prijedlog zakona predstavlja novu opstrukciju ili bolje rečeno novi oblik provokacije na državnoj razini. Po njegovim riječima taj zakon je apsolutno protivan poštivanju ljudskih prava u BiH.

- Onima koji su napravili ovaj zakon i koji su dali sramno obrazloženje da je to sve napravljeno radi toga da bi se lakše ljudi identificirali treba postaviti pitanje kako je moguće da evo već 15 godina od Daytona do danas još uvijek u RS-u nisu identificirali gdje se nalazi najtraženiji ratni zločinac u Evropi Ratko Mladić - kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je, njega ne mogu da identificiraju u RS-u i u SNSD-u, ali zato žele da identificiraju brojne ljude čije je ljudsko pravo, između ostalog, i da pokrivaju svoje lice ako hoće. Bećirović je istaknuo da je ovo za svaku osudu.

Nezavisni zastupnik Momčilo Novaković misli da je ovo predizborni potez SNSD-a s jedne strane, a s druge strane još jedan njihov pokušaj da se odgovori na silne prijedloge, u posljednje vrijeme, SDP-a.

- Ne mislim da se radi o ozbiljnoj namjeri SNSD-a da se bavi ovim pitanjem. Kao što jučer (na sjednici Predstavničkog doma) na rezoluciji o genocidu nad Armencima nije uopćte niko iz SNSD-a kao predlagača diskutirao, tako ne vjerujem da će i ovdje biti bilo kakvih diskusija - kazao je Novaković, dodajući da po njegovom mišljenju nije u pitanju ozbiljna namjera.

(poskok.info)


Nema komentara

Anketa

Ustavi