RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sporazumi: Stanovnici BiH mogu voziti u Njemačkoj, Danskoj...

Napisano 24.06.2016. 16:00

Stanovnici Bosne i Hercegovine koji se odluče živjeti u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj ili, pak, Danskoj ne moraju ponovno polagati vozački ispit u navedenim zemljama.

Naime, riječ je o zemljama Europske unije s kojima Bosna i Hercegovina ima uređen odnos tako da su priznate vozačke dozvole određene kategorije i podkategorije iz BiH, bez obveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita. Kako su za Fokus.ba naveli iz Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine, u slučaju Austrije i Francuske dogovor je postignut na osnovi razmjene nota kojima su druge strane potvrdile priznavanje i zamjenu vozačke dozvole BiH, kategorije “B”, piše Večernji list BiH

Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Njemačke uređena je zajedničkom izjavom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i infrastrukture Njemačke i Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine o postupku zamjene vozačkih dozvola. Predmetnom izjavom omogućena je zamjena vozačkih dozvola BiH kategorije “A” i “B” i podkategorije “A1” bez obveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita. Kada je riječ o Danskoj, tu su uzajamno priznavanje i zamjena vozačkih dozvola iz BiH postignuti tako da je Bosna i Hercegovina, razmjenom legislative koja uređuje oblast osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, načina i uvjeta organiziranja polaganja vozačkog ispita, te izdavanja vozačke dozvole, kao i popunjavanjem određenog upitnika koji se odnosi na stanje sigurnosti prometa u Bosni i Hercegovini, uvrštena na listu zemalja čije su vozačke dozvole priznate.

“Omogućeno je dobivanje, odnosno zamjena vozačke dozvole kategorije ‘B’”, potvrdili su za Fokus.ba iz Ministarstva prometa i veza BiH. Važno je naglasiti kako Bosna i Hercegovina vodi aktivnosti na zaključivanju sporazuma o priznavanju i zamjeni vozačke dozvole iz BiH s drugim zemljama Europske unije, kao što su Italija i Španjolske, a pokrenute su inicijative za zaključivanje predmetnog sporazuma sa Švedskom i Slovenijom.

Zemlja koja nije članica Europske unije, a s kojom Bosna i Hercegovina ima uređen odnos, odnosno u kojoj su priznate vozačke dozvole BiH određene kategorije i podkategorije, bez obveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, je Australija.

“Omogućena je zamjena vozačke dozvole BiH kategorije ‘B’ i ‘A’, odnosno moguće je dobiti australsku vozačku dozvolu kategorije ‘C’ - putnički automobil ili kategorije ‘R’ - motocikl”, naveli su iz nadležnog ministarstva.


Nema komentara

Anketa

Ustavi