RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Srušena nelegalna džamija u naselju Sturba kod Livna!

Napisano 18.08.2010. 12:59

"Divlja" džamija uklonjena mehanizacijom uz nadzor policije Hercegbosanske Županije

U Sturbi kod Livna jutros je srušena džamija u izgradnji, potvrdio je Srni portparol Uprave policije MUP-a Hercegbosanske Županije Ivica Vrdoljak.

Objekt su jutros u 8.30 sati, uz asistenciju policije, srušili radnici i mehanizacija Javnog poduzeća "Komunalno", a po rješenju općinske građevinske inspekcije.

Vrdoljak je rekao da je rušenje tog objekta, koje je osiguravalo dvadeset policajaca Policijske uprave Livno, proteklo mirno i bez problema.

On je dodao da je ovaj bespravno izgrađeni objekat imao prizemlje i dio prvog sprata, koji su bili namijenjeni za služenje ramazanske molitve i vjeronauk, te da je rušenju prisustvovao općinski građevinski inspektor Hrvoslav Perković i dvadesetak mještana Bošnjaka.

Vrdoljak je  naveo da je taj objekat i tokom protekle noći osiguravalo deset policajaca.

Građevinska inspekcija općine Livno izdala je 11. srpnja rješenje o obustavljanju radova i Medžlisu Islamske zajednice, naredila rušenje izgrađenog dijela muslimanskog vjerskog objekta u roku od sedam dana zbog ilegalnog građenja, odnosno neposjedovanja lokacijske i građevinske dozvole, što nije izvršeno.

Radnici Komunalnog poduzeća dobili su nalog inspekcije da 5. kolovoza pristupe prisilnom izvršenju bez asistencije policije, ali desetak mještana Bošnjaka, uglavnom žena, spriječilo je rad bagera i rušenje izgrađenog dijela objekta.

Općinsko vijeće Livna u srpnju nije dalo pozitivno mišljenje za izgradnju muslimanskog vjerskog objekta u Sturbi uz obrazloženje da tu nikad nije bilo džamije. Izgradnja ovog objekta izazvala je nezadovoljstvo i burne reakcije mještana hrvatske nacionalnosti u Mjesnoj zajednici Vidoši, koji smatraju da se mesdžid ili džamija ne mogu graditi bez njihove suglasnosti, a spor oko izgradnje podigao je nacionalne tenzije i poremetio međuljudske odnose mještana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.


Ispiši
Ocijeni: 3.5
35337 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi