RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stanove u Kiseljaku kupuju mlade obitelji, cijene povoljne

Napisano 04.08.2015. 13:10

Stanogradnja koja je u Kiseljaku nakon rata doživjela procvat i dalje se razvija. Potvrdili su nam to u tvrtki Bar- Floor koja je po broju izgrađenih stanova i onima koji se grade najveći investitor u oblasti stanogradnje u Kiseljaku nakon rata.

 

Veći broj stanova

Kiseljak je prije rata imao tek 270 stanova. Nakon rata izgrađeno ih je više od 100 s tim da se brojevi stalno mijenjaju. Valentino Barbić, direktor Baf-Floora kaže da su posljednjih godina izgradili oko 400 stanova, a u idućih mjesec dana završavaju radove na novoj zgradi s oko 80 stanova. "Interesa za kupnjom stanova u Kiseljaku i dalje ima, a u 70% slučajeva kupci su domaći. Ono što nas raduje je podatak da je među njima dosta mladih obitelji s djecom koje kupnjom stana prvi put rješavaju stambeno pitanje, a kada ga riješe vjerojatnost da će i ostati ovdje je velika", kaže Barbić. Kupci stanova u Kiseljaku dobrim dijelom su i Kiseljačani koji su na privremenom radu u inozemstvu. "Ne želim biti na teret rodbini kada dođem za vrijeme godišnjeg odmora. Održavanje kuće u kojoj boravimo samo 15-ak dana godišnje je preskupo", kazao nam je jedan od potencijalnih kupaca koje smo zatekli kako obilazi gradilište nove zgrade raspitujući se za stanove.

 

Nova radna mjesta

Priliku za vlastiti krov nad glavom baš u Kiseljaku vide i mnogi koji rade u Sarajevu, a u glavnom gradu im je kupnja stana preskupa investicija. Računicu pronalaze u vozarenju na posao iz Kiseljaka relacijom dugom tek 30-ak km, a put im znatno skraćuje i autocesta na koju se mogu uključiti u Lepenici. Cijene stanova su u Kiseljaku povoljnije u odnosu na Sarajevo. Cijena četvornog metra opremljenog stana u novogradnji kreće se između 1250 i 1350 KM. Cijena četvornog metra neopremljenog stambenog prostora niža je za 100 do 200 KM. Kiseljak procvatom stanogradnje dobiva i nova radna mjesta. Samo na gradilištu zgrade Bar-Floora, koja će uskoro biti useljiva, angažirano je 40-ak radnika. "To su isključivo ljudi iz ovog kraja, domaće tvrtke", potvrdio nam je Barbić. Posla će, potvrdili su nam u Bar-Flooru, biti i nakon završetka nove zgrade. U Bar-Flooru najavljuju i gradnju hotela za kojim Kiseljak ima potrebu otkako je hotel Dalmacija zatvoren, a u planu je i uređenje Doma za stare i nemoćne. Uz nove stambene zgrade koje u Kiseljaku niču u posljednjih desetak godina te brojne infrastrukturne projekte koje je pokrenula općina, Kiseljak sve više poprima izgled urbane sredine ugodne za život. Među najznačajnijim koji će biti realizirani ove godine je dovršetak mini-obilaznice koja bi trebala rasteretiti promet u Kiseljaku, potom dovršetak i puštanje u pogon novog sustava vodoopskrbe kojim bi Kiseljačani trebali dobiti kvalitetniju pitku vodu. Uređenje šetnice kroz park također je projekt koji je naišao na pozitivne reakcije brojnih žitelja ovog mjesta koje nakon rata, usprkos ekonomskoj krizi, krupnim koracima pokušava nadoknaditi sve godine sustavnog neulaganja vlasti bivše države koja je prema Kiseljaku imala maćehinski odnos. A on je u konačnici, čini se, rezultirao razvojem poduzetničkog duha koji se pokazao ključnim za razvoj općina i gradova u poslijeratnoj BiH.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi